Μόνο σαμπάνιες δεν άνοιγαν χθες στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% στο τρίτο τρίμηνο μιας επώδυνης χρονιάς για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία.

Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από τις ισχυρές αντοχές που επέδειξε η οικονομία, αλλά και το πόσο πολύ στοιχίζει το lockdown στην οικονομική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα.

Ταυτόχρονα, μπαίνει τέλος στην φαιδρή και ανυπόστατη επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη σε ύφεση από τους πρώτους μήνες του 2020, πριν καν αρχίσει η περιπέτεια των περιορισμών στην κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα.

Η ΕΛΣΤΑΤ προέβη σε αναθεώρηση της εκτίμησής της για το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου και αντί για ύφεση 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, η επεξεργασία των νέων στοιχείων και δεδομένων έδειξαν ανάπτυξη… 0,4%, το μεγαλύτερο ποσοστό σε μία Ευρωζώνη που βυθιζόταν στη κρίση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ύφεση ήταν τελικά μικρότερη του αναμενόμενου μέσα στη χρονιά. Μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου, περίοδο κατά την οποία δεν έχει ανοίξει καλά – καλά ο τουρισμός, ακόμα και σε συνθήκες ομαλότητας, η ύφεση ήταν μονοψήφια.

Να θυμίσουμε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων από το πρώτο lockdown ξεκίνησε σταδιακά στις αρχές Μάϊου για να απελευθερωθεί (σχετικά) από τα μέσα Ιουνίου, όταν δηλαδή τελείωνε και το δεύτερο τρίμηνο. Δηλαδή, η ύφεση ήταν περίπου στο 8%, σύμφωνα με τα καταμετρημένα στοιχεία.

Τα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

Τι είναι αυτό που κράτησε την οικονομία ζωντανή;

Η συνολική κατανάλωση και τα μέτρα στήριξης που έλαβε εγκαίρως η κυβέρνηση, κάτι που επιβεβαιώνεται από την συγκράτηση του ΑΕΠ απέναντι στην παγκόσμια λαίλαπα του κορονοϊού. Η ποιοτική επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14,0% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Ήδη, η κυβέρνηση έχει λάβει για φέτος μέτρα στήριξης 24 δις. Ευρώ. Τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αφού το lockdown της οικονομίας και του πληθυσμού αναμένεται να διατηρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα, αφήνοντας σε περιορισμό την εστίαση, τον χειμερινό τουρισμό, που μάλλον, οι ιθύνοντες του θα πρέπει να κάνουν σχέδια για την επόμενη χρονιά.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον 7,5 δις. Ευρώ σε μέτρα στήριξης και το 2021. Τα οποία, μετά την έναρξη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση ελπίζει να μην αξιοποιήσει στο σύνολό τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν αλλάζει τον στόχο του προϋπολογισμού για ύφεση φέτος 10,5%, διότι το δεύτερο lockdown φαίνεται οδυνηρότερο…

Διαβάστε ακόμη:

Ανάπτυξη μόλις 2,3% στο γ’ 3μηνο – Στο 8,5% η ύφεση στο 9μηνο

Σταϊκούρας για ύφεση: Η οικονομία δείχνει αντοχές – Δεν αλλάζουμε τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού

Τέλος εποχής στις αναστολές δανείων λόγω covid προαναγγέλλουν οι τράπεζες – Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση