Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Παρεμβάσεις για το στεγαστικό ζήτημα: Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , σήμερα θα εξειδικευτούν από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Στη συνέντευξη τύπου, σήμερα 13/9 στις 11:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα παρίστανται ο αναπληρωτής υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει δέσμη πρωτοβουλιών όπως πχ το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ,  αυξημένες ενισχύσεις για την ανακαίνιση κτιρίων,  κοινωνική αντιπαροχή, μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κορεσμένες περιοχές.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνδυάζει τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες με πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στις κατασκευές με στόχο να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά κατοικίας και να συγκρατηθούν τα ενοίκια.

Οι παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί:

1.«Σπίτι Μου II»:

-Έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος με ύψος 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Στόχος να ωφεληθούν 15.000 νέοι και νέα ζευγάρια με ηλικιακό όριο τα 50 έτη, διευρύνοντας έτσι την περίμετρο των δικαιούχων.

-Τα επιτόκια των δανείων θα είναι στο μισό του εμπορικού επιτοκίου, διευκολύνοντας την αγορά κατοικίας.

-Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» λίγο μετά το πρώτο τρίμηνο του ’25, όπως είπε στο EΡΤnews η κ. Ζαχαράκη.

2.Δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών:

Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για παροχή δανείων ύψους έως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 20.000 παλαιών κατοικιών.

3.Κίνητρα για την αξιοποίηση κλειστών διαμερισμάτων:

Όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα κλειστό διαμέρισμα ή μετατρέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια.

Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Νέο αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.

Να σημειωθεί πως υπολογίζονται σε 700.000 τα κλειστά διαμερίσματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων 400.000 είναι στην Αττική.

Επίσης, αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουνκατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από θεομηνίες.

Οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

4.Σχέδιο κοινωνικής στέγης

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σχέδιο κοινωνικής στέγης αρχίζοντας με την αξιοποίησης του ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, μέσω προγράμματος αντιπαροχής.

Διαβάστε επίσης:

Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου: Γεφυρώνονται οι διαφωνίες, έρχεται η πολυπόθητη διασύνδεση – Το σημείο κλειδί που άλλαξε το σκηνικό

Θεωρητικά θέλουμε επενδύσεις – Πρακτικά τις διώχνουμε

Από την κωμωδία της «Δρακογενιάς», στους κλόουν της Κασσελακικής «Αριστεράς»