ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το άρθρο μας στις 21/3 του Δημήτρη Κατακουζηνού με τίτλο «Πως το Γραφείο Εργασίας των Φιλιππίνων στην Ελλάδα (POLO) μποϋκοτάρει την ελληνική οικονομία» προξένησε την αντίδραση της Πρεσβείας που εκδηλώθηκε με γράμμα (στα αγγλικά) της αρμόδιας Ακολούθου Κας Cynthia R. Cruz. Το κείμενο είναι διαθέσιμο σε όποιον αναγνώστη μας το ζητήσει. Η απάντηση του mononews ακολουθεί:
Σ’ ένα κείμενο δύο σελίδων η Κα Cruz ορθά επιχειρηματολογεί για την υποχρέωση του δικού τους κράτους να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους εργαζόμενους που έρχονται εδώ (κυρίως) ως εποχικοί εργάτες στον τουρισμό. Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και ούτε το άρθρο έθεσε αυτό το θέμα. Πράγματι, ανταποκρινόμενοι οι Έλληνες ξενοδόχοι απασχολούν επίσημα τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους, φροντίζουν για την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, για την προσαρμογή της διατροφής τους στα πρότυπα της πατρίδας τους κοκ.
Η Κα Cruz επίσης επιχειρηματολογεί, πολύ ορθά, ότι η ελάχιστη απασχόληση οφείλει να είναι 6 μήνες, διαφορετικά δεν αποδίδει στον εργαζόμενο η επένδυση στην δαπάνη που υφίσταται για να έρθει στην Ελλάδα. Κι αυτό πολύ σωστό. Μόνο που, σε μεγάλο βαθμό, το κόστος αυτό επιβαρύνεται από τις δαπάνες (εκπαίδευσης, ιατρικών εξετάσεων, φόρου εξόδου από τις Φιλιππίνες) που πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος για να πάρει άδεια εξόδου, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνεται με την δαπάνη για την έκδοση βίζας εισόδου στην Ελλάδα από το εκεί Προξενείο μας. Το άρθρο μας δεν έθεσε αυτό το θέμα.
Η Κα Cruz επίσης επισημαίνει – όπως εξάλλου και το άρθρο—ότι ο ενδιαφερόμενος ξενοδόχος πρέπει να υποβάλει αίτηση στην κατά τόπους Περιφέρεια για την έκδοση άδειας να έρθει στην Ελλάδα και στην διαδικασία αυτή παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Η παρατήρηση είναι σωστή. Από την μεριά τους οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν πάμπολλα αρνητικά να πουν για ορισμένες από τις αποκεντρωμένες Περιφέρειες – ας το προσέξει ο Μάκης Βορίδης, διότι είναι θέμα που αφορά και την οικονομία και την νόμιμη μετανάστευση.
H παράταση
Ως εδώ καλά. Εκεί που η Κα Cruz αποτυγχάνει να δώσει πειστική απάντηση είναι στο κρίσιμο θέμα που ανέπτυξε το άρθρο: την ανάγκη να δοθεί μία μικρή παράταση – έστω 15 ημερών, έστω και σιωπηρή, λένε οι ενδιαφερόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε,—στην έγκριση της άδειας εξόδου από τις Φιλιππίνες. Αυτή εκδίδεται από το εδώ γραφείο (POLO) μετά την έγκριση από την Περιφέρεια. Η Κα Cruz ορθά αναφέρεται στις καθυστερήσεις της Περιφέρειας και απαξιωτικά συγκρίνει την δουλειά που κάνει ένας εργαζόμενος στην Πρεσβεία (που διαχειρίζεται όλες τις αιτήσεις) με την –κατά τεκμήριο κατ’ αυτήν—αργή δουλειά της Περιφέρειας. Ας το αφήσουμε αυτό κατά μέρος, δεν θα βάλουμε τα δύο κράτη να μαλώσουν.
Στην συνέχεια η Κα Cruz κάνει το λάθος να συνδέσει το αίτημα για παράταση της προθεσμίας έκδοσης POLO που λήγει στις 31/3 με την εξάμηνη παραμονή στην Ελλάδα, ισχυριζόμενη πως έτσι ενδέχεται να καταστρατηγηθεί ο σχετικός όρος.
Καταρχήν είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεχτό το συγκριμένο επιχείρημα. Έτσι κι αλλιώς η εξάμηνη απασχόληση είναι το ελάχιστο—μπορεί να επεκταθεί στους εννέα μήνες—και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως μας δηλώνουν οι ενδιαφερόμενοι—αυτό συμβαίνει. Κατά δεύτερο λόγο σχεδόν όλοι οι εποχιακοί έρχονται νωρίτερα από την έναρξη της σαιζόν – το ελάχιστο 15 ημέρες νωρίτερα για τις οποίες πληρώνονται κανονικά—προκειμένου να εγκλιματιστούν και να εκπαιδευτούν στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του συγκεκριμένου ξενοδοχείου στο οποίο θα απασχοληθούν.
Κατά τρίτο λόγο, φέτος λόγω αλλαγών υπουργών, παραιτήσεων στελεχών στην Περιφέρεια και άλλων εξελίξεων έχουν δημιουργηθεί ειδικές συνθήκες καθυστερήσεων, χειρότερες από άλλες χρονιές. Το αίτημα, λοιπόν, για την παράταση δεν έχει σχέση με το ποιος, το γιατί, τις ευθύνες, αλλά για την πρακτική αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος. Στο κάτω-κάτω σε τίποτα δεν φταίνε οι Έλληνες ξενοδόχοι για τις καθυστερήσεις – και πάντως όχι για την ζημιά που θα υποστούν αν δεν έρθουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν νόμιμα και έγκαιρα ζητήσει.
Το θέμα, εξάλλου, αφορά οικονομικά και τις δύο χώρες. Την Ελλάδα διότι δημιουργούνται αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό, τις Φιλιππίνες διότι θα χάσουν τα εμβάσματα που νομοτελειακά στέλνουν στις οικογένειες τους οι εδώ εποχικοί εργαζόμενοι.
Υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση, παράλληλα. Όλοι οι υποψήφιοι επποχικοί που περιμένουν αυτήν την λύση για να ζήσουν τις οικογένειες τους, θα στερηθούν την απασχόληση και τα έσοδα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Πέρα από τις διαδικασίες υπάρχει και ο καθαρά ανθρώπινος παράγων – ας το λάβουν υπόψη τους όλοι οι επίσημοι φορείς.
Για ανθρώπους μιλάμε, οι διαδικασίες έπονται.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
