Σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού και το 2024 ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Εισηγητική Έκθεση θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

1

Πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο και περιλαμβάνει το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

Ο λόγος που θα συμβεί αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι να ενταχθεί στον προϋπολογισμό, το έξτρα κονδύλι των 606 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, το οποίο δεν υπήρχε στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, φαίνεται να ανοίγει διάπλατα ένας δρόμος για δημοσιονομικές «ανάσες» το 2024, καθώς έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον φορολογικά έσοδα, που αντιστοιχούν κοντά στο 0,3% του ΑΕΠ.

Έτσι, έρχεται μια κοντά ένας «ασφαλής» δρόμος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το ερχόμενο έτος, αλλά και ένας διάδρομος για την εφαρμογή νέων παροχών και ελαφρύνσεων.

Η αρχή γίνεται από το τέλος επιτηδεύματος, ένα μέτρο το οποίο είχε υπολογιστεί να ξεκινήσει να μειώνεται από το 2025.

Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, μπορεί να χρηματοδοτήσει τη μείωση του τέλος κατά 50% για όσους δηλώσουν πάνω από το ελάχιστο τεκμήριο των 10.920 ευρώ και κατά 25% για εκείνους που δηλώσουν στην εφορία μικρότερα εισοδήματα από τον ελάχιστο μισθό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το Δημόσιο εισπράττει σήμερα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από τον φόρο εισοδήματος και 378 εκατ.από το τέλος επιτηδεύματος).

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 874 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τα έσοδα αυξάνονται κατά 606 εκατ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα του 2023

Ο προϋπολογισμός δεν φαίνεται να είναι άδειος και για το τρέχον έτος, καθώς θα υπάρξουν παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, με φόντο και τη συνεχή υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων κατά 3,1 δισ. ευρώ, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο του έτους.

Για φέτος, θεωρείται ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να σχεδιάζεται ένα νέο πακέτο παροχών.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια επέκταση του market pass για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, αλλά και ένα έκτακτο επίδομα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Εκτιμάται πως το δημοσιονομικό περιθώριο για την υλοποίηση των έκτακτων παρεμβάσεων μέχρι τα Χριστούγεννα, αγγίζουν τα 400 εκατ ευρώ.

Επίσης, το «πράσινο φως» έχει πάρει και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές.

Πρόκειται για ένα κονδύλι 250 εκατ ευρώ το οποίο απαιτείται για την παράταση του μέτρου έως τον Ιούνιο του 2024.

Ο μειωμένος ΦΠΑ δεν είχε ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, καθώς εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στον προϋπολογισμό.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού αναμένεται να συμπεριλάβει για πρώτη φορά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το προσχέδιο κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου και η επίθεση στο φεστιβάλ του Ισραήλ από τη Χαμάς έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στις 7 του ιδού μήνα.

Έκτοτε οι τιμές του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά 15% και ήδη, η Eurostat εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο σημείωσε ξαφνική άνοδο.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγός για το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής – Οι 16 ερωτήσεις – απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Αυτά είναι τα νέα υποκαταστήματα που ξεκινούν τη λειτουργία τους

Υπογραφή Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας