ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Ντόρο» προκαλεί κάθε χρόνο η δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλοφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για όσους έχουν χρέη προς το κράτος πάνω από 150.000 ευρώ και εφόσον δεν τα έχουν ρυθμίσει ή αποπληρώσει βλέπουν τα ονόματά τους στα «μανταλάκια».
Με απόφαση που υπογράφουν οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, και Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, η δημοσιοποίηση των ονομάτων παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου του 2024, αντί τις 30 Ιουνίου που ορίζει ο νόμος.
Τεράστια λίστα
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοοφειλετών για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, καθώς η ανάρτησή της είχε «παγώσει» (για άγνωστους λόγους) από το 2019.
Πέρυσι, στη λίστα των 16.839 νομικών προσώπων – μεγαλοοφειλετών του δημοσίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ περιλαμβάνονταν πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ στη δεύτερη λίστα με τα 10.168 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονταν χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και είδαν τα ονόματά τους στα «μανταλάκια».
Ποσά που «ζαλίζουν»
Οι σχεδόν 27.000 οφειλέτες του δημοσίου που περιλαμβάνονται στις δυο λίστες της ΑΑΔΕ έχουν αφήσει έναν απλήρωτο «λογαριασμό» πάνω από 130 δις ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και οι βασικές οφειλές, αλλά και οι προσαυξήσεις. Συνολικά, τα φυσικά πρόσωπα χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία 34,6 δις και τα νομικά πρόσωπα 95,76 δις ευρώ.
Μάλιστα, 17 χρεωκοπημένες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με αποτέλεσμα μόνο αυτές να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο κράτος ύψους 28,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ!
Οι «πρωταθλητές»… μεγαλοοφειλέτες
Με βάση την περσινή λίστα, ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ελληνικού δημοσίου ήταν ο «Kosta Chris Γεω» ο οποίος χρωστούσε στα τελωνεία περισσότερα από 425 εκατ. ευρώ και επιπλέον 607 εκατ. ευρώ οι συνεισπραττόμενες οφειλές με το συνολικό «φέσι» στο Δημόσιο να ξεπερνά το 1,033 δισ. ευρώ.
Στη δεύτερη θέση με 990 εκατ. ευρώ οφειλής εμφανίζονταν ο «Apostolides Panay Δημ», στην τρίτη με χρέη 794 εκατ. ευρώ ο «Ιωάννου Ιωάνν Νικ».
Στην πρώτη 20άδα των μεγαλοοφειλετών (φυσικά πρόσωπα) βρίσκονταν υποθέσεις από τα τελωνεία, με τα ποσά μόνο για τις πρώτες δεκάδες οφειλετών προσεγγίζουν τα 9 δις ευρώ.
Στην τέταρτη ο δικηγόρος «Ανθεμίδης Γεωρ. Νικ» με συνολική οφειλή 457,5 εκατ. Πρόκειται για πρόσωπα που «φιγουράρουν» στην κορυφή της λίστας τουλάχιστον από το 2019, ωστόσο τότε είχαν διαφορετική σειρά κατάταξης. Δυο θέσεις παρακάτω βρίσκονταν το όνομα του αδελφού του Γεώργιου Ανθεμίδη, Ηρακλή, ιατρού στο επάγγελμα με χρέη 444,3 εκατ. ευρώ.
Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Sprider, Ολυμπιακή και Express Service
Στις λίστες βρίσκονταν και πέρυσι (για μια ακόμα φορά) πτωχευμένες επιχειρήσεις ή εταιρίες που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια, όπως η εταιρεία ενδυμάτων Sprider, το ALTER, η Express Service, η Ασπίς Πρόνοια, η Δάρινγκ, η Εγνατία Ασφαλιστική, της οποίας η ασφαλιστική άδεια έχει ανακληθεί από το 2007, αλλά και η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης.
Στις λίστες των νομικών προσώπων περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων:
- Κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες
- Χρηματιστηριακές
- Ασφαλιστικές
- Αθλητικοί σύλλογοι
- Ναυτιλιακές
- Πετρελαϊκές
- Διαφημιστικές
- Εταιρείες μεταποίησης ενδυμάτων
- Βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.α.
Στη λίστα των νομικών προσώπων ο μεγαλύτερος οφειλέτης παρέμεινε η προ πολλού πτωχευμένη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τα 13,2 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικά χρέη σχεδόν 2,28 δισ. ευρώ (σ.σ. στη λίστα περιλαμβάνεται και η «Ολυμπιακές Αερογραμμές» με οφειλή 512 εκατ., ευρώ) με οφειλές 1,133 δισ. ευρώ στην Εφορία και 1,834 δισ ευρώ στον ΕΦΚΑ. Στην πεντάδα βρίσκονταν η εταιρεία «Carrera Mobile» η οποία εμφανίζεται να οφείλει 1,58 δισ. ευρώ.
Πολλά ονόματα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στις λίστες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ περιλαμβάνονταν πολλά ονόματα ξένων προσώπων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως στη λίστα των φυσικών προσώπων υπήρχαν πέρυσι πολλά ονόματα που παρέπεμπαν σε επώνυμα λίγο ή αρκετά… βορειότερα από τη χώρα μας, τα οποία εμπλέκονταν σε τέτοιες υποθέσεις και παραπέμπουν ενδεχομένως ακόμα και σε παράνομες μεταφορές από ή και προς τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εμφανίζονταν:
- 5 ονόματα με ακριβώς ίδιο ποσό οφειλής από τα τελωνεία, ακριβώς ίδια πρόστιμα και κατ΄ επέκταση ακριβώς ίδιο συνολικό ποσό χρέους προς το δημόσιο. Αυτό σημαίνει πως κανένας εξ’ αυτών δεν έχει ρυθμίσει ή πληρώσει έστω και ένα μικρό μέρος της οφειλής. Η συνολική οφειλή (για τον καθένα) φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, το αρχικό ποσό οφειλής τα 36,7 εκατ. και οι προσαυξήσεις τα 23,69 εκατ.
- 6 ονόματα και πάλι με τα ίδια χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ακριβώς ίδια ποσά χωρίς καμία απόκλιση. Ο καθένας τους χρωστά πάνω από 31 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων η αρχική οφειλή (το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε από το τελωνείο) αγγίζει τα 21 εκατ. ευρώ.
- 27 άτομα με οφειλές από Τελωνεία στα 13,7 εκατ. ευρώ έκαστος και συνολική οφειλή με τις προσαυξήσεις 22,3 εκατ. ευρώ.
- 6 άτομα με συνολική οφειλή έκαστος στα 12,889 εκατ. ευρώ και πάλι από τελωνεία,
- 6 άτομα με οφειλές ύψους 10 εκατ. έκαστος από τελωνεία.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Λουκέτο 48 ωρών σε πασίγνωστο καφέ – εστιατόριο της Βάρκιζας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΤτΕ: Στα 70,8 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» που διαχειρίζονται οι servicers
- Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνει υπερπλεόνασμα για το 2024 – Ποιοι είναι οι τρεις κίνδυνοι για την οικονομία
- Eυάγγελος Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Ταξί: Διετής παράταση στις προθεσμίες με τα όρια ηλικίας απόσυρσης στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης