ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τρίτη θέση της ΕΕ στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ τριπλασιάστηκαν οι απορροφήσεις ευρωπαϊκών πόρων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στην κατά κεφαλήν ενίσχυση από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2021 -2027 και Ταμείο Ανάκαμψης), ενώ καταγράφηκε αύξηση στις εντάξεις έργων σε 4,7 δισ. ευρώ ανά έτος, με διπλασιασμός των ετήσιων συμβατοποιήσεων.
«Για το ΕΣΠΑ 2014-2020 οι πόροι λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άλλωστε τριπλασιάσαμε το ρυθμό απορρόφησης στην τετραετία 2019-2023 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Παραλάβαμε την απορρόφηση το 2019 στο 24,5% και σήμερα είμαστε στο 88%, είμαστε στην τρίτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση πόρων.
Σταθερά παραμένουμε στις τρεις πρώτες θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνολικά διοχετεύτηκαν στην ελληνική οικονομία, για το θέμα της Υγειονομικής κρίσης κατά την περίοδο του Covid, 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Είμαστε σίγουροι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12 θα έχουμε απορροφήσει το 100% του προγράμματος 2014-2020.
Είναι επιπρόσθετοι φόροι που καταφέραμε και πήραμε πέραν των 20 δισεκατομμυρίων που ήταν το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει παίξει και ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σαν ένας πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων με πολλά χρηματοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα από το 2019 ως σήμερα πόροι ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ήρθαν στην ελληνική οικονομία. Μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο εγγυοδοσίας Covid και ένα δισεκατομμύριο για το Εξοικονομώ Αυτονομών», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.
Σημειώνεται πως όσον αφορά στις επιχορηγήσεις προς ΜμΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων και για κεφάλαιο κίνησης:
• Ενισχύθηκαν συνολικά 336.615 επιχειρήσεις.
• Δόθηκαν επιχορηγήσεις ύψους 6,735 δισ. ευρώ
• Από 13 Περιφερειακά και 2 Ταμειακά προγράμματα
Νέα κεφάλαια για τις φυσικές καταστροφές
Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των καταστροφών.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα συμφώνησε με την Κομισιόν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ενίσχυση της χώρας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 2,25 δις ευρώ.
«Μετά το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός έστειλε μία επιστολή στην Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν και ακολούθησε μία επίσκεψη, όπου εκεί πετύχαμε την ευελιξία έτσι ώστε πόροι, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι πόροι συμπληρωματικοί, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν είναι πόροι από το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020, είναι πόροι επιπρόσθετοι που είχαν σχεδιαστεί αλλά τελικά δεν θα μπορούσαν να έρθω στην Ελλάδα έρχονται για να μπορέσουν να καλύψουν ένα κομμάτι από την μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Συγκεκριμένα:
Προστέθηκαν έργα συνολικού ύψους 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο ήτοι :
• 420 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση οδικού δικτύου και σε γέφυρες.
• 180 εκατ. ευρώ για το σιδηροδρομικό δίκτυο
• 86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης, «επιπροσθέτως θα έχουμε και πολύ σύντομα τους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι οποίοι ανέρχονται στο 6% επί της δημόσιας δαπάνης των ζημιών και επίσης ένα ακόμα μικρότερο ποσό που προέρχεται από ένα ταμείο της Αγροτικής Αλληλεγγύης».
Ενισχύονται 13 περιφέρεις από το ΕΣΠΑ
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ 2021-2027, το οικονομικό επιτελείο σημείωσε υλοποιείται μέσω 9 τομεακών και 13 περιφερειακών προγραμμάτων, καθώς και πέντε προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενισχύονται 13 περιφέρειες από 5,9 δισεκατομμύρια στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε 8,1 δισ ευρώ, μια εξέλιξη που τοποθετεί την Ελλάδα στην κορυφή της Ευρώπης, για την απορρόφηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 21-27.
«Μετά των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 σημειώνονται οι πρώτες δράσεις του προγράμματος ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ύψος προγράμματος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αφορούν, και κάποια από αυτά είναι ανοιχτά ακόμη, την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 300 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ παρουσιάζεται μία υστέρηση της δυνατότητας της οικονομίας απορρόφησης πόρων στις ψηφιακές επενδύσεις. Θα δούμε την ανακατανομή των πόρων καθώς προχωρά το πρόγραμμα και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 700 εκατομμύρια ευρώ, ένα πρόγραμμα που έκλεισε με μεγάλη επιτυχία», όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.
Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε επίσης τις σημαντικές προσκλήσεις που έχουν ήδη εκδοθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορούν:
α) το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας
• Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ – 700 εκατ. ευρώ
• Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ – 300 εκατ. ευρώ
β) το περιβάλλον
• Κατασκευή και εκσυχρονισμός δικτύων τηλεθέρμανσης – 105 εκατ. ευρώ
• Παρεμβάσεις Υπογείωσης Εναέριων Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Δήμους – 45 εκατ. ευρώ
γ) οι μεταφορές
• Νέες Γραμμές (Γραμμή 4) – Επεκτάαεις μετρό Αθήνας – 320 εκατ. ευρώ
• Συστήματα Ναυσιπλοΐας – 57,9 εκατ. ευρώ
Διαβάστε επίσης
Νίκος Παπαθανάσης: Έργα αποκατάστασης €680 εκατ. στη Θεσσαλία από το αναθεωρημένο Ελλάδα 2.0
Παπαθανάσης: Ξεκινά νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ελεύθερους επαγγελματίες και νεοσύσταστες επιχειρήσεις
Ν. Παπαθανάσης: Προχωράμε σε νέες δράσεις για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ