Το περίγραμμα των επενδυτικών εργαλείων με τα οποία η Ελλάδα στηρίζει την επιχειρηματικότητα, προσελκύει επενδύσεις και οικοδομεί ένα πρωτόγνωρο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, ανέλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης στο συνέδριο του Economist «Sustainable Financing in uncertain times» και σε εξειδικευμένο πάνελ με θέμα: «Solid foundations in volatile economies».

«Όλοι λειτουργούμε σε ένα ιδιόμορφο περιβάλλον ιδίως μάλιστα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, έναν υβριδικό πόλεμο και αυτός είναι ο πόλεμος της ενέργειας», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης ο οποίος στη συνέχεια της ομιλίας του εστίασε σε τρεις κομβικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης, τους οποίους ήδη σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει.

  • Ο πρώτος αφορά στην αναμόρφωση του δημοσιονομικού μίγματος και αποσκοπεί στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων.
  • Ο δεύτερος σε όλες τις πρωτοβουλίες που είχαν και εξακολουθούν να έχουν ως στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας
  • Ο τρίτος σχετίζεται με τη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε να μπορέσουν οι Τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι βασικά εργαλεία με τα οποία η Ελλάδα στηρίζει τις επενδύσεις είναι ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος -μέσα από το σύνολο των κινήτρων που παρέχει με τη μορφή επιχορηγήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και φορολογικών απαλλαγών- καθώς και το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

«Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατέγραψαν αύξηση – ρεκόρ για το 2021», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Αναφέρθηκε δε με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα νέο πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας το οποίο μέσω εγγυήσεων θα ενισχύσει σημαντικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην ευόδωση των επενδυτικών τους σχεδίων. «Έχουμε αυξήσει την περίμετρο των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης ενώ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση βοηθά τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και να επενδύουν σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας έρχονται να βελτιώσουν την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία

Έρχονται τα ψηφιακά ΚΕΠΑ – Καταργείται το παράβολο πιστοποίησης των 46 ευρώ

ΓΣΕΒΕΕ: Τα αποτελέσματα των εκλογών