ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι κάθε καναδική εταιρεία που θέλησε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα έγινε κερδοφόρα και αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Prem Watsa, ο οποίος εμπιστεύτηκε την Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς και διεύρυνε περαιτέρω τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα.
Τόνισε ότι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος που προσφέρει ενεργειακή ασφάλεια σε χώρες που εξαρτώνται σήμερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας τη δημιουργία του σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Όπως πρόσθεσε, προχωρά γρήγορα στην πράσινη μετάβαση, με περίπου το 50% των αναγκών της σε ενέργεια να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ποσοστό που θα αυξηθεί γρήγορα στο 70%. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι καναδικές επιχειρήσεις μπορούν να δουν την Ελλάδα ως κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να επενδύσουν στη χώρα με στόχο να μπουν σε αυτές τις αγορές, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα έχει ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντο.
Ως τομείς όπου υπάρχει χώρος για επενδύσεις στην Ελλάδα από καναδικές επιχειρήσεις ανέφερε αυτούς της ενέργειας, του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του fintech. Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα αλλάζει συνεχώς και έχει δημιουργήσει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για επιχειρήσεις και επενδύσεις και πως ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι τριπλάσιος φέτος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και θα είναι 2,5 φορές υψηλότερος και το 2025.
Όσον αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Ηλεκτρισμού της κυβέρνησης του Οντάριο, Στήβεν Λέτσε, για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει συνεργασία στην έρευνα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε πως συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και στον τομέα της τεχνολογίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon.
Για το θέμα του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Καναδά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, μετά τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), αλλά επεσήμανε πως το εμπορικό ισοζύγιο είναι χαμηλό για το μέγεθος των δύο χωρών, καθώς ανέρχεται σε 1 δια. δολάρια και θα πρέπει να αυξηθεί. Σημείωσε, δε, ότι γίνονται όλες οι προσπάθειες για να λυθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας CETA.
Από την πλευρά της, η κυρία Ενγκ υπογράμμισε ότι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε 68% μετά τη συμφωνία CETA και τόνισε πως οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα ανήλθαν σε 229 εκατ. δολάρια, με αιχμή του δόρατος το λάδι και τα τυριά.
Όπως είπε, οι επενδύσεις καναδικών εταιρειών στην Ελλάδα, στον αγροδιατροφικό ή σε άλλους τομείς, πάνε καλά. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη συνεργασία της Aegean Airlines με την καναδική CAE για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης πιλότων της Πολιτικής Αεροπορίας κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Η κ. Ενγκ τόνισε ότι γίνονται εντυπωσιακά πράγματα στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση της οποίας είναι πολύ ανοιχτή στις επενδύσεις και σημείωσε την επένδυση στο αεροδρόμιο της Αθήνας από τον επενδυτικό βραχίονα καναδικού συνταξιοδοτικού ταμείου.
Διαβάστε επίσης:
Σκλαβενίτης: Έσπασαν το φράγμα των 5,1 δισ. ευρώ οι πωλήσεις
Λαγκάρντ σε ηγέτες ΕΕ: Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ένωση Κεφαλαιαγορών
Citi για Jumbo: Προβλέπει υψηλότερες επιδόσεις για φέτος από το guidance
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Ναυπηγεί δέκα πλοία και ο στόλος του προσεγγίζει πλέον τα 100
- Κοντογεώργης: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος
- Νικόλας Φαραντούρης: Η παράταξή μας χρειάζεται το «οξυγόνο» της δημοκρατικής συμμετοχής
- Σωκράτης Φάμελλος: Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες να στηρίξουν αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ