ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Είναι πραγματικά καιρός να απομακρυνθούμε από τις ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης σε ένα πιο φυσιολογικό επίπεδο επισήμανε κατά την ακρόασή του στην Γερουσία ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ.
Ο υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ανέφερε πως ο υψηλός πληθωρισμός και η ισχυρή αγορά εργασίας αποτελούν σημάδια πως η αμερικανική οικονομία δεν χρειάζεται πλέον την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε η FED για να αντιμετωπίσει το σοκ της πανδημίας.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων δεν θα πρέπει να προξενήσουν βλάβες στη αγορά εργασίας, ούτε να εκτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας μια εικόνα «ήπιας προσέγγισης».
Ο Πάουελ υποστήριξε πως ο υψηλός πληθωρισμός προκλήθηκε από μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Πιστεύουμε πως θα επιστρέψουμε μέσα στο 2022 σε κανονικές συνθήκες εφοδιασμού, ανέφερε, προβλέποντας πως ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του έτους.
Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα πέρα από το αναμενόμενο, ανέφερε ο Παουελ, η FED θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.
Ο πρόεδρος της FED τόνισε επίσης πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιτρέψει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της, που ανέρχεται στα 8,8 τρισ. δολάρια φέτος.
Αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, ανέφερε πως μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση στην ανάπτυξη, αλλά αυτή θα είναι «βραχύβια».
Διαβάστε επίσης
Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων παρά τις διαβεβαιώσεις Λαγκάρντ
Goldman Sachs: Γιατί η ευρωζώνη θα νικήσει τις ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια
Καμπανάκι από την Παγκόσμια Τράπεζα για… απότομη προσγείωση της ανάπτυξης στο 3,2% το 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike