• Οικονομία

    Πάουελ: «Μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου»

    • NewsRoom
    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για μια μείωση επιτοκίων από τη FED τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC, η οποία διατήρησε για έναν ακόμα μήνα αμετάβλητα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

    «Αν βλέπαμε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό να μειώνεται γρήγορα —ή λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες— η ανάπτυξη παραμένει αρκετά ισχυρή και η αγορά εργασίας παραμένει συνεπής με την τρέχουσα κατάστασή της, τότε θα πίστευα ότι μια μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου», είπε ο Πάουελ στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. Τόνισε ωστόσο πως η FED δεν έχει ακόμα λάβει κάποια σχετική απόφαση και πως η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πλησιάζουμε αλλά ακόμα δεν είμαστε εντελώς εκεί, πρόσθεσε.

    O Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα επιδεικνύει πλέον προσοχή στους κινδύνους που θα μπορούσαν να εμφανιστούν  τόσο από την πλευρά του πληθωρισμού όσο και από την πλευρά της απασχόλησης. Επανέλαβε πάντως ότι η FED διατηρεί περιοριστική στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.

    O Πάουελ σημείωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές αλλά έχουν επιβραδυνθεί, ενώ οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας πάγωσαν το δεύτερο τρίμηνο. Η ανεργία παραμένει χαμηλή και ένα μεγάλο εύρος στοιχείων δείχνουν ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρή αλλά όχι σε «υπερθέρμανση», ανέφερε ο Πάουελ.

    Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρίαση έγινε «πραγματική συζήτηση» για το αν θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια και η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της παραμονής τους στο 5,5%.

    Διαβάστε επίσης

    Fitch: Βλέπει δύο μειώσεις επιτοκίων από τη FED το 2024

    Καμία έκπληξη από τη FED, διατήρησε ξανά σταθερά τα επιτόκια

    Μπενιαμίν Νετανιάχου: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια



    ΣΧΟΛΙΑ