ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καλώ τα κράτη-μέλη “να μην περιμένουν τον επόμενο χρόνο” αλλά να είναι έτοιμα για να πάρουν λεφτά από την 1η Ιανουαρίου του 2021, ο Επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Τόνισε πως τα σχέδια θα πρέπει να είναι συμβατά με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και με τους 2 στόχους της ΕΕ για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. και σημείωσε ότι κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, με υψηλό χρέος, θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να προχωρούν σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να διασφαλίσουν την ομαλή απομείωση του χρέους.
Για το νέο πακέτο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα έχουμε συμφωνία”. “Είναι πιθανό αυτή η συμφωνία να μην έρθει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αφού μπορεί να χρειαστεί κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα” είπε. “Αλλά μετά έχουμε άλλη μία σύνοδο κορυφής σε ένα μήνα, όταν ξεκινήσει και η Γερμανική προεδρία και θα γίνει δια ζώσης στις Βρυξέλλες. Τότε είναι πολύ πιθανό και είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρχει συμφωνία”, προσέθεσε.
Εξήγησε πως οι ενστάσεις του “βορρά” έχουν σχέση με “το ύψος του πακέτου, την αναλογία επιδοτήσεων και δανείου, ενώ επίσης υπάρχουν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί το πακέτο, δηλαδή με την κλείδα διανομής” (σ.σ. που οδηγεί στα 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα).
Για το θέμα της εποπτείας για κάποια από τα κράτη σημείωσε “δεν έχουμε διαφορετικούς κανόνες για διαφορετικά κράτη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι και για τα 27 κράτη-μέλη ισχύουν οι ίδιοι κανόνες”. Επισήμανε πως αυτό σημαίνει “ιδιοκτησία των σχεδίων που θα προταθούν από τα ίδια τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι συμβαδίζουν με τις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ”.
Αναφορικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται για τους όρους διανομής του προτεινόμενου πακέτου είπε πως “δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχει τρόικα, είναι μία κοινή κρίση για την οποία δεν υπάρχει εθνική ευθύνη”. Εξήγησε πως “υπάρχουν πόροι τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν με τους όρους τους και τις προτεραιότητές τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίζει ότι αυτά τα προγράμματα εναρμονίζονται με τους κοινούς στόχους και την στρατηγική της Ένωσης”.
Γρήγορη η ευρωπαϊκή αντίδραση
Ο Επίτροπος επεσήμανε, πως σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις η ευρωπαϊκή αντίδραση ήταν “γρήγορη, κοινή και δυνατή”. Περιέγραψε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί τη νέα πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η επίπτωση αυτού του πακέτου είναι σημαντική, είπε. Εξήγησε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί ένα σημαντικό ποσό από τις αγορές και αυτό “γίνεται για πρώτη φορά” επισήμανε ο Επίτροπος. Και τούτο πρέπει να γίνει επισήμανε για να αποφευχθεί η οικονομική κρίση που θα φέρει παρενέργειες στην πορεία της ενιαίας αγοράς και θα προκαλέσει ασυμμετρίες ανά την ΕΕ. Εξήγησε πως η εν λόγω πρόταση κατέστη εφικτή λόγω της γαλλογερμανικής συμφωνίας. Επισήμανε και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη σε όρους δυνατοτήτων ανταπόκρισης στην κρίση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βρετανία: Επέλεξε το παρεκκλήσι ενός νοσοκομείου για τη Χριστουγεννιάτική ομιλία του
- Συρία: Τρεις υγειονομικοί κατέθεσαν πως δέχθηκαν πιέσεις από το καθεστώς Άσαντ για να αρνηθούν τη χρήση χημικών όπλων
- Γερμανία: Παραδόθηκε στην Ουκρανία το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας
- Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια στους δήμους Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας