ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΕ: TikTok, Shein και Temu κατηγορούνται ότι στέλνουν παράνομα data χρηστών τους στην Κίνα – Ανάμεσά τους και Έλληνες χρήστες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας άνω των 200 δισ. ευρώ από τη μέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεχιζόμενων συζητήσεων σχετικά με πιθανούς τρόπους χρήσης αυτών των κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της πληγείσας από τον πόλεμο χώρας.
Τα κράτη της ΕΕ ανέφεραν τα νέα ποσοτικοποιημένα στοιχεία των δεσμευμένων assets μετά το 10ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο υποχρέωσε τις τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για το μέγεθος των διαθεσίμων τους, όπως μεταδίδει το Βloomberg.
«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Bίγκαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε τα νέα ποσά. Γι’ αυτό, η ΕΕ «διερευνά τρόπους χρήσης ρωσικών παγωμένων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων γι’ αυτό τον σκοπό», πρόσθεσε.
Η ΕΕ έχει επίσης παγώσει 24,1 δισ. ευρώ σε ρωσικά ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία ατόμων και οργανισμών που υπόκεινται σε κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα, έχει περιορίσει τις εξαγωγές σε εκατοντάδες αγαθά και τεχνολογίες, έχει βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας και συνεχίζει την προσπάθεια εντοπισμού και παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων δισεκατομμυριούχων που έχουν τιμωρηθεί.
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, «για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές όσον αφορά τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, είπε ο Bίγκαντ.
Η ΕΕ συνεχίζει επίσης αντίστοιχες συζητήσεις με διεθνείς συμμάχους «προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», αλλά «πρόκειται για προσεγγίσεις περίπλοκες τόσο νομικά όσο και τεχνικά», δήλωσε. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους τον Ιούνιο.
Οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έχουν τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την ΕΕ από τις 12 Μαΐου, παρέχοντας μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το τι ακριβώς βρίσκεται υπό δέσμευση.
Ξεχωριστά, η ΕΕ αναζητά δυνατότητες ώστε σε περίπτωση ποινικού αδικήματος να κατάσχει ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που τελούν υπό κυρώσεις, επεκτείνοντας τον κατάλογο των εγκλημάτων επί παραδείγματος με ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά, προκειμένου να προλάβει την αποφυγή των κυρώσεων.
Τα κράτη μέλη διερευνούν τρόπους να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία για να συμβάλουν στη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μια επιλογή που συζητείται είναι να επενδυθούν τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία και να αξιοποιηθούν τα τυχόν έσοδα υπέρ της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση