Περίπου 61 εκατ. ευρώ την ημέρα εμπιστεύονται οι ξένοι επενδυτές στην ελληνική οικονομία, τις τελευταίες 73 ημέρες που η χώρα έχει αλλάξει σελίδα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνολικά τις τελευταίες 73 μέρες έχουν «πέσει» κεφάλαια, είτε από την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου, είτε από τις ομολογιακές εκδόσεις και τις προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου περισσότερα από 4,450 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι η επιφυλακτικότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019 και το πρώτο 6μηνο του 2020 περισσεύει.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αργά το βράδυ της Τετάρτης στα μόνιτορ των ξένων αναλυτών υποχωρούσε στα ιστορικά χαμηλά του 1,35%. Ήταν χθες, που η διοίκηση της Lamda Development, σχεδόν 2 ώρες μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης στην Λεωφόρο Αθηνών, ανακοίνωνε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέχρι το ποσό των 650 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη ημέρα, όπως πρώτο είχε γράψει το mononews.gr, είχε προγραμματιστεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), αντλώντας 500 εκατ. ευρώ, με το κουπόνι στο… 0,89% κι ενώ είχαν σωρευτεί συνολικά στους αναδόχους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ.

Προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εγκεκριμένη από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της πρόκειται να υλοποιήσει εντός 10 μηνών και η Εθνική Πανγαία με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει το επόμενο διάστημα με την έκδοση ομολόγου και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), όπως έγραψε χθες το mononews.gr, έκδοση η οποία θα αποτελέσει ταυτόχρονα το crash test για την περαιτέρω μετοχοποίηση του ομίλου από πλευράς Δημοσίου.

Ως γνωστόν, το ποσοστό του κράτους στα ΕΛΠΕ διαμορφώνεται σε 35,5% και εξετάζεται το αν θα γίνει τμηματικά που είναι και το πιθανότερο  ή one off.

Επιπρόσθετα, το σινιάλο δόθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, όταν δέκα μέρες αφότου ανέλαβε προέβη στην έκδοση 7ετούς τίτλου, ύψους 2,5 δις. Ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets είναι έντονο, δίδοντας την εικόνα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, που τόσο έλειπε από το εγχώριο επιχειρείν.

Μόνο πρόβλημα, σύμφωνα με την αγορά, είναι ότι οι εκδόσεις των ομολογιακών και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου «παρακρατούνται» από τον ημερήσιο τζίρο του Χ.Α., αφού οι επενδυτές σε αυτές τις περιπτώσεις διατηρούν ρευστότητα και δεν επιδίδονται στο καθημερινό trading.