• Οικονομία

    Πακιστάν: Συμφωνία για 25η φορά με το ΔΝΤ, για νέο δάνειο 7 δισ. δολαρίων

    Σεχμπάζ Σαρίφ

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ


    Το Πακιστάν κατέληξε σε μια νέα συμφωνία δανείου ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας μια ανάσα στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ για να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της χώρας και να διαχειριστεί τα αυξανόμενα χρέη.

    Για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο του ΔΝΤ, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή , η κυβέρνηση του Σαρίφ ανάγκασε μια σειρά αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων υψηλών φόρων και αυξημένων τιμών ενέργειας, για να εκπληρώσει τους όρους του ΔΝΤ, καθιερωμένη πρακτική που συχνά έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κοινό .

    «Το νέο πρόγραμμα στοχεύει να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αρχών να εδραιώσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα και να δημιουργήσουν συνθήκες για μια ισχυρότερη,  χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτική ανάπτυξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

    Η νέα συμφωνία διάρκειας 37 μηνών, η οποία θα είναι η 25η του Πακιστάν από την ανεξαρτησία του, έρχεται καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αποπληρωμή δανείων περίπου 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό το οικονομικό έτος, το οποίο ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

    Η συμφωνία πάντως θα πρέπει να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, κάτι που είναι σχεδόν πάντα τυπικό, προτού αποδεσμευτούν τα κεφάλαια.

    Το έθνος έχει περάσει από το ένα πρόγραμμα δανείου στο άλλο εν μέσω χρόνιας οικονομικής κρίσης, ολοκληρώνοντας το τελευταίο του πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο.

    Ενώ ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε από το 28% τον Ιανουάριο, εξακολουθούσε να τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό της Ασίας, άνω του 12% τον περασμένο μήνα.

    Το Πακιστάν θα επιδιώξει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το τρέχον οικονομικό έτος και κατά 3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του νέου προγράμματος, ανέφερε το ΔΝΤ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Muhammad Aurangzeb είπε ότι το πακέτο δανείων είναι απαραίτητο για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.

    Ο Σαρίφ αναζητά κεφάλαια από κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και πιέζει για την έναρξη της δεύτερης φάσης του οικονομικού διαδρόμου πολλών δισεκατομμυρίων της Κίνας στο Πακιστάν.

    Ως μέρος της νέας συμφωνίας, ωστόσο, το Πακιστάν συμφώνησε επίσης να καταργήσει σταδιακά τα κίνητρα για τις λεγόμενες «ειδικές οικονομικές ζώνες» και άλλα εγγυημένα οφέλη που το βοήθησαν να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.

    Περίπου οι μισές από τις αποπληρωμές του χρέους της χώρας φέτος αφορούν δάνεια από την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες που αναμένεται να παρατείνουν τους όρους δανεισμού για έναν ακόμη χρόνο, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Πακιστάν, Jameel Ahmad.

    Το Πακιστάν συμφώνησε επίσης να μεταρρυθμίσει τον ενεργειακό του τομέα εφαρμόζοντας τακτικές προσαρμογές τιμών και ιδιωτικοποιώντας κρατικές οντότητες. Η κυβέρνηση αναζητά επίσης αρχικές προσφορές για το Roosevelt Hotel της Νέας Υόρκης, η ιδιοκτησία του οποίου του ανήκει, ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της πώλησης της εθνικής της αεροπορικής εταιρείας .



    ΣΧΟΛΙΑ