ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η δέσμη μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις υφιστάμενες παρεμβάσεις, όπως είναι:
*οι αποζημιώσεις ενοικίων για τα μειωμένα μισθώματα και του Απριλίου,
*τα έκτακτα επιδόματα των 534 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας,
*το «πάγωμα» της καταβολής φόρων και
*ο 7ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να «τρέξει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα καλύψει τις απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021.
Επιδότηση για την εστίαση
Πέραν αυτών, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα αφορά στην εστίαση, μέσω του ΕΣΠΑ, για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να βοηθήσει τον κλάδο ώστε να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα για να επανεκκινήσει όταν αρθούν οι περιορισμοί, με τη μορφή του κεφαλαίου κίνησης.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον τουρισμό, ενώ στον σχεδιασμό βρίσκεται και ένα ακόμη πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς.
Δώρο Πάσχα σε εργαζόμενους
Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του Δώρου Πάσχα από το Δημόσιο. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται πως θα είναι αυξημένο, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή εργασίας από τον Ιανουάριο του 2021 και δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους πριν τον Απρίλιο.
Αυτό σημαίνει πρακτικά πως παραμένουν σε αναστολή για ολόκληρη την περίοδο που λαμβάνεται υπ’ όψιν για να υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα, με αποτέλεσμα να πρέπει να καταβληθεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό κορβανά. Εκτιμάται ότι ως βάση υπολογισμού θα ληφθούν τα 534 ευρώ το μήνα.
«Φουσκώνει» ο λογαριασμός
Τα επιπλέον μέτρα που θα ανακοινωθούν δεν έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ούτε στην πρόσφατη αναθεώρηση των παρεμβάσεων με την… ανοχή της Κομισιόν. Υπενθυμίζεται πως για φέτος είχε υπολογιστεί αρχικά ένα κονδύλι ύψους 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο προ ολίγων εβδομάδων ενισχύθηκε στα 11,6 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του Υπουργείο Οικονομικών, το σενάριο πάνω στο οποίο «πατούσαν» οι εκτιμήσεις έκανε λόγο για κλειστή την εστίαση μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ προέβλεπε άνοιγμα του λιανεμπορίου τις πρώτες εβδομάδες του έτους, έστω και με τη μέθοδο του «click away». Σημειώνεται πως κάθε εβδομάδα που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο, κοστίζει στα κρατικά ταμεία 250 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός των μέτρων στήριξης του 2021 θα ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ, καθώς δεν έχει προβλεφθεί ούτε… ευρώ για περαιτέρω παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ούτε για νέες αποζημιώσεις των ιδιοκτητών ενοικίων.
Τέλος, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως είναι πιθανή η ανακοίνωση και ενός 8ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα ανοίξει περισσότερο την «δημοσιονομική» ψαλίδα», προκειμένου να καλύψει τις απώλειες τζίρου για το μήνα Απρίλιο ή το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.
Διαβάστε επίσης:
Πυρετός στο Μαξίμου για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Τα 7 κλειδιά της ανάκαμψης
Ποιοι ιδιοκτήτες πάνε… ταμείο για τα «κουρεμένα» ενοίκια
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Κίνας
- ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την Τετάρτη – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία, τρόλεϊ και σιδηρόδρομος
- ΙΟΒΕ: Ήπια υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο – Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
- Διαβητική Μυοκαρδιοπάθεια: Μια επιπλοκή που επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία