Τη σύσταση να παγώσουν τις δόσεις δανείων των νοικοκυριών, απηύθυνε στις τράπεζες πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τις κάλεσε να επεκτείνουν τα μέτρα για αναστολή πληρωμής των δόσεων και για τα δάνεια των νοικοκυριών, με την προϋπόθεση ότι ήταν ενήμερα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

«Θα υλοποιήσουμε διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός διευκρινίζοντας πως: Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και φορείς σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την πανδημία θα χορηγηθούν δάνεια κεφαλαίου κίνησης ύψους ως 3 δις ευρώ, και άλλα 2δις ευρώ για νέα επιχειρηματικά δάνεια. Σημειώνοντας πως τα δάνεια θα χορηγηθούν με επιδότηση του επιτοκίου στο 100% για διάστημα ως 2 χρόνια.

Μάλιστα μέσω του Ειδικού Ευρωπαϊκού Ταμείου θα διατεθούν άμεσα 1,8 δισ. ευρώ. Το Ταμείο δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Ήδη, σήμερα, πραγματοποιούνται σχετικές συζητήσεις, επί συγκεκριμένων ελληνικών προτάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας, συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

Η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πακέτων θα είναι άμεση, προκειμένου να στηριχθεί το σύνολο της οικονομίας.