Μία γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στα 150 δολάρια προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Μπορεί οι ανησυχίες για το πετρέλαιο να έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, με την τιμή του να βρίσκεται στα 83,83 δολάρια, όμως η απειλή για κλιμάκωση του πολέμου πέραν των συνόρων της Γάζας – το χειρότερο πιθανό σενάριο- θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του σε «αχαρτογράφητα νερά», θυμίζοντας τις επιπτώσεις του μποϊκοτάζ των Αράβων στη Δύση το 1973, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία τιμή-ρεκόρ για το πετρέλαιο ήταν το 2008, όταν είχε εκτοξευτεί στα 147 δολάρια το βαρέλι.

Ενεργειακό σοκ

«Η τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, έρχεται ύστερα από μία περίοδο όπου οι αγορές εμπορευμάτων υπέστησαν σοκ λόγω του πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας», δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Αυτό είχε σημαντικές  επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, γιατί εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει ένα διπλό ενεργειακό σοκ για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – όχι μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε.

Η Τράπεζα ανέφερε στις τελευταίες προοπτικές της για τις αγορές βασικών εμπορευμάτων ότι το σοκ για την παγκόσμια οικονομία δεν θα περιοριζόταν στο κόστος της ενέργειας, αλλά θα επεκτεινόταν και στις τιμές των τροφίμων, εκτοξεύοντας τον κίνδυνο για πρόσβαση σε τροφή παγκοσμίως.

Στην αξιολόγησή της, η Τράπεζα ανέφερε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είχε μέχρι στιγμής ελάχιστες επιπτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 6%, αλλά τα γεωργικά προϊόντα, τα βιομηχανικά μέταλλα και άλλα εμπορεύματα είχαν ελάχιστες μεταβολές

Το επικρατέστερο σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα σενάριο  είναι οι τιμές του πετρελαίου να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το τρέχον τρίμηνο, προτού μειωθούν κατά μέσο όρο στα 81 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα

Έθεσε όμως τρία σενάρια για την πορεία των τιμών του πετρελαίου: Αλλά σκιαγράφησε επίσης τρεις εναλλακτικές πορείες για τις τιμές του πετρελαίου:

Στο σενάριο μιας περιορισμένης αναταραχής στη Μέση Ανατολή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί μεταξύ 500.000 και 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αντίστοιχη με τη μείωση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη το 2011. Η τιμή του πετρελαίου θα αυξανόταν σε ένα εύρος μεταξύ 93 και 102 δολαρίων ανά βαρέλι.

Στο σενάριο μιας μέτριας αναταραχής η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωνόταν μεταξύ 3 και 5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αντίστοιχη με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξάνονταν αρχικά μεταξύ21% έως 35%, ανεβάζοντάς τες από 109 έως  121 δολαρίων το βαρέλι.

Στο σενάριο μεγάλης αναταραχής η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα συρρικνωνόταν μεταξύ 6 έως 8 εκατ. βαρελιών την ημέρα –αντίστοιχο της περιόδου κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξεύονταν έως 75% μεταξύ 140 έως 157 δολαρίων το βαρέλι.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973 οδήγησε σε τετραπλασιασμό του κόστους του αργού πετρελαίου, εγκαινιάζοντας τον υψηλότερο πληθωρισμό και την αύξηση της ανεργίας που έφερε το τέλος της μακράς μεταπολεμικής άνθησης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αν διατηρηθούν, σημαίνουν αναπόφευκτα υψηλότερες τιμές τροφίμων», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εάν ένα σοβαρό σοκ στις τιμές του πετρελαίου υλοποιηθεί, θα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό των τιμών στα τρόφιμα που ήδη είναι αυξημένος σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Στο τέλος του 2022, περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού- υποσιτίζονταν. Μια κλιμάκωση της τελευταίας σύγκρουσης θα εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Άλμα της τιμής στην Ευρώπη – Άνοδος 30% σε τρεις εβδομάδες

ΔΕΔΔΗΕ: Πότε ξεκινά το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

Η Ελλάδα ενισχύει το σχέδιο εξαγωγής πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ μέσω Κύπρου