Σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της αυξημένης μακροζωίας στην Ευρώπη, συμμετείχε ως ομιλητής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δημογραφικές προβλέψεις, που δείχνουν ότι οδεύουμε σε κοινωνίες οι οποίες θα είναι αριθμητικά μικρότερες, αλλά και γηραιότερες, παρότι θα υπάρξουν και σημαντικές διαφορές μεταξύ κρατών-μελών.

Ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι δημογραφικές αυτές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως είπε, «για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών συνεπειών τους, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν σειρά μέτρων, με σκοπό τόσο την ανάσχεση της αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ όσο και τον περιορισμό της έκθεσης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στον δημογραφικό κίνδυνο.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των πολιτικών που υιοθέτησαν οι ευρωπαϊκές χώρες για την ανάσχεση της αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στο ΑΕΠ συμπεριλαμβάνονται μέτρα, όπως η εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση, η υιοθέτηση μέτρων για την αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, η αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ή/και σύνδεσή τους με το προσδόκιμο της επιβίωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μακροχρονίως, εκτός από το προσδόκιμο της επιβίωσης, αυξάνει και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης.

Παράλληλα, έχουν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης ή δημιουργίας κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, συμπληρωματικών προς τα υφιστάμενα διανεμητικά συστήματα., δεδομένου ότι τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δεν υπόκεινται στον “δημογραφικό κίνδυνο”.

Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι, με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα, τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα διανεμητικά συστήματα γερασμένων κοινωνιών, το μέτρο αυτό βελτιώνει και την επάρκεια των συντάξεων των μελλοντικών συνταξιούχων».

Κλείνοντας, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι το η μακροζωία είναι ευλογία.

«Ωστόσο, δημιουργεί προκλήσεις, όταν συνδυάζεται με χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και πληθυσμιακή συρρίκνωση. Οι προκλήσεις που φέρνει η γήρανση του πληθυσμού στη λειτουργία των συστημάτων υγείας και μακροχρόνιας φροντίδας αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών του κράτους πρόνοιας για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατανομή των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο, ώστε το κοινωνικό κράτος να επιτελεί τον σκοπό του ολοκληρωμένα τόσο απέναντι στην τωρινή όσο και στη μελλοντική γενιά» υπογράμμισε ο κ. Τσακλόγλου.

Διαβάστε επίσης

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher κοινωνικού τουρισμού

ΑΑΔΕ: Ομαλά και εντός σχεδιασμού η διαδικασία της αυτοματοποιημένης υποβολής δηλώσεων

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Τι απαντά το υπουργείο Ναυτιλίας για τις τιμές «φωτιά» – Πώς θα συγκρατηθούν