Πιέρ Μοσκοβισί
Υπέρ τη μείωσης των στόχων πρωτογενών, ωστόσο μετά τον απόλυτο σεβασμό τους το 2020, τάχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπης στη συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παραδέχθηκε ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ωστόσο αρνήθηκε να προσδιορίσει το μέγεθός του, υποστηρίζοντας λέγοντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Στόχος, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, είναι το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί στις 15 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα υποβάλλει το προσχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Ερωτηθείς για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να κλείσει αυτό το κενό, ο Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, δεν θα πω τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δεν είναι σε πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις».
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος προχώρησε και σε μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που θα πρέπει να τεθούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε, πρωταρχικός στόχος είναι να κατατεθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, με σεβασμό της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και, στη συνέχεια, να υπάρξει μια θετική έκθεση από την πλευρά των θεσμών, στη βάση της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών από ANFAs και SMPs.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, εξετάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs. Ως προς αυτό, ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χαρακτηριστικά «εάν θέλετε να φτάσετε στη ρήτρα (σ.σ. χρήσης των κερδών για επενδύσεις), το μονοπάτι είναι αξιόπιστος προϋπολογισμός και θετική έκθεση».
«Είμαστε σε καλή πορεία, είμαι αισιόδοξος», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Αναφερόμενος στον χρόνο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί το 2020, μπορεί να συμβεί αργότερα και «το 3,5% δεν μπορεί να ισχύσει στο διηνεκές, μόνο προς το παρόν».
«Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, δεν έχει κανένα νόημα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, η αξιοπιστία και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι δυο καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων», συμπλήρωσε.
Ο Επίτροπος ρωτήθηκε και για την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για χρήση εγγυήσεων 5,5 δισ. από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, προκειμένου να χαμηλώσει ο στόχος για το πλεόνασμα στο 2020. Σε αυτό, ο κ. Μοσκοβισί δεν θέλησε να απαντήσει, ενώ αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδρασε για να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων, τονίζοντας ότι διατηρεί καλές σχέσεις μαζί του. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν είναι πια πρωθυπουργός, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω».
Έκλεισε, τονίζοντας ότι οι οι δυο καλύτεροι δρόμοι για τα πλεονάσματα είναι η αξιοπιστία και η ανάπτυξη.