• Οικονομία

    Ουκρανία: Μείωσε τα επιτόκια στο 13% εν αναμονή των νέων πακέτων διάσωσης

    • Bloomberg
    Ουκρανία - Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ

    Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας προχώρησε σε τρίτη συνεχόμενη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σταθμίζουν τον οικονομικό αντίκτυπο των ρωσικών επιθέσεων στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

    Η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 13% την Πέμπτη. Η απόφαση είναι σύμφωνη με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού και οι προοπτικές για εισροές ξένης βοήθειας επέτρεψαν στους υπευθύνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, να επαναλάβουν τη νομισματική χαλάρωση τον Μάρτιο.

    Την ίδια στιγμή, αναμένουν ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν την οικονομική στήριξη τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό τον μήνα.

    Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προοπτικές ανάπτυξης στο 3% από 3,6%, λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.

    «Η πορεία του πολέμου εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κίνδυνος για τη δυναμική του πληθωρισμού και την οικονομική ανάπτυξη», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη, αναφέροντας «περαιτέρω ζημιές στις υποδομές, ειδικά στην ενέργεια και σε λιμάνια».

    Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal σημείωσε ότι οι επιθέσεις μείωσαν τη συνολική ικανότητα παραγωγής ενέργειας κατά 9 γιγαβάτ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ δύσκολη».

    Οι αξιωματούχοι εξέτασαν όχι μόνο τους ενεργειακούς κινδύνους αλλά και τις προβλέψεις για επιταχυνόμενο πληθωρισμό το β’ εξάμηνο.

    Τον περασμένο μήνα, η ετήσια αύξηση των τιμών αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα τέλη του 2022 στο 3,3%, σε σύγκριση με το προβλεπόμενο 8,2% για το 2024.

    «Ένας τέτοιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή ήταν χαμηλότερος από ό,τι ανέμενε η κεντρική τράπεζα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Διαβάστε επίσης: 

    G7: Συμφωνία για βοήθεια 50 δισ. δολ. στην Ουκρανία με χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

    Ουκρανία: Οκτώ νεκροί και 21 τραυματίες σε ρωσική πυραυλική επίθεση στην πόλη Κρίβι Ριχ

    ΗΠΑ-Ουκρανία: Υπογράφουν νέα συμφωνία για θέματα ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ