• Οικονομία

    Όσταν Γκούλσμπι (FED Σικάγο): Οι αριθμοί θέσεων εργασίας ήταν πιο αδύναμο, αλλά δεν μοιάζουν ακόμη με ύφεση

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι (Brendan Hoffman/Bloomberg)

    Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Όστιν Γκούλσμπι (Brendan Hoffman/Bloomberg)


    Η FED θα αντιδράσει αν δει σημάδια αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι (Austan Goolsbee), μιλώντας τη Δευτέρα στο CNBC.

    Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μπει σε μια επιθετική λειτουργία χαλάρωσης, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο με μείωση των επιτοκίων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, ειδικότερα μετά τα σημάδια αδυναμίας της αμερικανικής οικονομίας την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Γκούλσμπι δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει σε σημάδια αδυναμίας στην οικονομία. Τόνισε δε πως δεν έχει νόημα να τηρηθεί μια «περιοριστική» πολιτική εάν η οικονομία αποδυναμώνεται, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Fed θα θεσπίσει έκτακτη περικοπή.

    «Η δουλειά της Fed είναι πολύ απλή: να μεγιστοποιήσει την απασχόληση, να σταθεροποιήσει τις τιμές και να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό θα κάνουμε», είπε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας με νόημα πως αν υπάρξει επιδείνωση σε κάποιο από αυτά τα μέρη, «θα το διορθώσουμε».

    «Οι αριθμοί θέσεων εργασίας ήταν πιο αδύναμοι από το αναμενόμενο, αλλά [δεν] μοιάζουν ακόμη με ύφεση», ανέφερε.

    Είπε επίσης, ωστόσο, ότι η πολιτική της Fed είναι περιοριστική τώρα, μια θέση που θα έπρεπε να βρίσκεται μόνο εάν η οικονομία φαίνεται ότι υπερθερμαίνεται.

    «Πρέπει να μειώσουμε την περιοριστική πολιτική; Δεν πρόκειται να δέσω τα χέρια μας για το τι θα συμβεί στο μέλλον, επειδή θα λάβουμε ακόμη περισσότερες πληροφορίες,».

    «Θες να είσαι τόσο περιοριστικός μόνο αν πιστεύεις ότι υπάρχει φόβος υπερθέρμανσης» ανέφερε. «Τα στοιχεία αυτά, δεν μου φαίνονται σαν υπερθέρμασνη».

    Ο ίδιος επισήμανε, πάντως, ότι η δουλειά της Fed δεν είναι να αντιδρά στα στοιχεία ενός μήνα για την απασχόληση. Αν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας αποτελούν ένα μακροπρόθεσμο σημάδι τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε, πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Σφαγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

    NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλότερα έσοδα από τόκους έναντι υψηλότερων εσόδων από αμοιβές

    Morgan Stanley για Metlen: Περιορισμένη η επίπτωση στα EBITDA από την έκτακτη εισφορά, αισιοδοξία για το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ