ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο του 2004, συγκριτικά με το β’ τρίμηνο, ωστόσο, στην κατάταξη ξεπέρασε το ποσοστό της Ιταλίας, η οποία έπεσε μια θέση στην κατάταξη, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η απασχόληση στη χώρα διαμορφώθηκε στο 63,1% το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος του 2024, ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε 4,12 εκατ. άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στην τέταρτη θέση από το τέλος στην κατάταξη (από τρίτη στο γ’ τρίμηνο), ξεπερνώντας την Τουρκία την Κόστα Ρίκα και την Ιταλία, που εμφάνισαν απασχολησιμότητα κάτω του 63% στο τέλος του 2024.
Μάλιστα, η Τουρκία παρέμεινε η χώρα του ΟΟΣΑ με το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης, στο 55,2%.
Αντίθετα, τα ποσοστά απασχόλησης ήταν πάνω από 80% στην Ελβετία, την Ολλανδία και την Ισλανδία.
Την ίδια στιγμή, τα ποσοστά απασχόλησης και συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμειναν γενικά σταθερά στο 70,3% και 74% το τρίτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν από την έναρξη της σειράς το 2005 και το 2008 αντίστοιχα.
Και οι δύο δείκτες κατέγραψαν υψηλά ρεκόρ σε 13 από τις 38 χώρες του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Τουρκίας.
Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό
Παράλληλα, τα ποσοστά απασχόλησης LFP παρέμειναν σταθερά σε 15 χώρες του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Υποχώρησαν σε 12, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στο Λουξεμβούργο και τη Χιλή, και αυξήθηκαν σε 11, με τη μεγαλύτερη αύξηση στην Κόστα Ρίκα.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα ποσοστά απασχόλησης για άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ 74% σε σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ η Τουρκία, το Μεξικό και η Ιταλία κατέγραψαν τα χαμηλότερα ποσοστά.
Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα ποσοστά παρέμειναν αμετάβλητα σε 15 χώρες του ΟΟΣΑ, αυξήθηκαν σε 12 και μειώθηκαν σε 11.
Τα ποσοστά μεταξύ γυναικών και ανδρών παρέμειναν σε υψηλά ρεκόρ 67,1% και 81%, αντίστοιχα.
Τα ποσοστά των ανδρών ξεπέρασαν τα ποσοστά των γυναικών σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, με διαφορά μεγαλύτερη από 30 ποσοστιαίες μονάδες στην Τουρκία και το Μεξικό.
Ανεργία
Τον Νοέμβριο του 2024, το ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ παρέμεινε σταθερό στο 4,9%, έχοντας διαμορφωθεί στο 5,0% ή χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2022.
Ταυτόχρονα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ παρέμεινε το ποσοστό ανεργίας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5,9%) και στη ζώνη του ευρώ (6,3%).
Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, τα ποσοστά ανεργίας του Νοεμβρίου παρέμειναν αμετάβλητα σε 22 χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκαν σε 5 και αυξήθηκαν σε 5.
Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2024 δείχνουν ότι τα ποσοστά ανεργίας παρέμειναν γενικά σταθερά στο 6,7% στον Καναδά και στο 4,1% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Νοέμβριο του 2024, το ποσοστό ανεργίας του ΟΟΣΑ παρέμεινε αμετάβλητο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες και για τους νεότερους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω.
Στην Ελλάδα, η ανεργία μειώθηκε στο 9,6% από ότι τον Οκτώβριο (9,8%), ωστόσο ήταν η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά την Ισπανία (11,2%).
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τα ποσοστά των χωρών
Διαβάστε επίσης:
ΙΟΒΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο του 2024
Alpha Bank: Πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες για περαιτέρω αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων: Αποτύπωση της Ερμού με στόχο την ωρίμανση του έργου ανάπλασης
- Nintendo: Έρχεται η νέα κονσόλα Switch 2 – Δείτε το βίντεο
- Κυβερνητικές πηγές: Ο Γιαννίτσης ήθελε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ 2001, όχι το 2025
- Χατζηδάκης και Παπαθανάσης για την ακύρωση του υπερ-εργοστασίου της Sunlight