Χαμηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις της κυβέρνησης, αλλά και της Κομισιόν για φέτος, εκτιμά ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών – μελών του. Ωστόσο, ο Οργανισμός προβλέπει καλύτερη πορεία του ΑΕΠ στο 4,8% το 2022 (έναντι 4,5% του προϋπολογισμού) και στο 2,9% το 2023.

Οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιταχυνθούν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 17,3% και 4,4%, αντίστοιχα, από 14% και 2,1% φέτος. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν 14,2% φέτος και 13% το επόμενο έτος.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 14,6% από 16,3% πέρυσι, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει σημαντικά και το 2022 στο 12,9%.

Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά τα μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης, καθώς εξελίσσεται η υγειονομική κατάσταση, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και δεξιοτήτων και της υποστήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ανήλθε στο 3,4% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο στο 0,2%.

Κίνδυνος τα κρούσματα

Βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων και θανάτων στην Ελλάδα μετά τον φετινό Ιούλιο είναι υψηλότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αντανακλώντας τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, με το 61,5% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί πλήρως τον Οκτώβριο, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα μέτρα μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερους εμβολιασμούς.

Μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους

«Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης εν όψει των συνεχιζόμενων μετωπικών ανέμων και της αβεβαιότητας. Οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συνέβαλε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «η καλύτερη στόχευση των μέτρων στήριξης, όπως των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ για τομείς, όπως η διασκέδαση, θα ενίσχυαν τον αντίκτυπό τους».

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί από 9,6% του ΑΕΠ φέτος στο 4% το 2022, ενώ για το 2023 προβλέπεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι κορυφώθηκε πέρυσι στο 206,3% του ΑΕΠ και ότι θα μειωθεί φέτος στο 192% και περαιτέρω στο 180,6% το 2022 και στο 174,6% το 2023.

Η Ελλάδα ανέκαμψε ισχυρά μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων

Ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρει πως η οικονομία ανέκαμψε έντονα μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού από τον Απρίλιο του 2021. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είχε ανακάμψει στα υψηλά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση καθώς οι επιχειρήσεις άνοιξαν ξανά. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά τον Ιούλιο-Αύγουστο έφτασαν πάνω από το 60% της αιχμής τους το 2019, ενισχύοντας τα εισοδήματα και υποστηρίζοντας την ανάκαμψη της κατανάλωσης και της απασχόλησης. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 9,9% μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, «η υποστήριξη θα μετατοπιστεί από τα έκτακτα μέτρα στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η κυβέρνηση διατήρησε τα μέτρα έκτακτης στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ύψους 15,6 δισ. ευρώ (8,8% του ΑΕΠ του 2021). Αρκετά προσωρινά μέτρα παρατάθηκαν μέχρι το 2022, αλλά περιορίστηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ως αντιστάθμισμα στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, η κυβέρνηση επέκτεινε τα μέτρα στήριξης προς τα νοικοκυριά κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Τα επόμενα χρόνια τα κυβερνητικά μέτρα θα στραφούν προς την υποστήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν χρήματα για ένα νέο lockdown

ΟΑΕΔ: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας