Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ελαφρώς μειωμένο από 0,5% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις. Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ παρέμειναν σχετικά σταθεροί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο συνολικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε επίσης για τους G7 το τέταρτο τρίμηνο του 2024, από 0,5% σε 0,4%, αντανακλώντας μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών του. Η ανάπτυξη συρρικνώθηκε στη Γαλλία, από 0,4% σε -0,1%, και στη Γερμανία, από 0,1% σε -0,2%.

1

Η συρρίκνωση στη Γαλλία αντανακλούσε εν μέρει την επιστροφή στις κανονικές οικονομικές συνθήκες μετά τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι είχαν ενισχύσει την ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο, όπως ανέφερε η γαλλική στατιστική υπηρεσία.

Οι κύριοι παράγοντες που επιβάρυναν τη γαλλική ανάπτυξη ήταν η αύξηση των εισαγωγών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,6% το 4ο τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 0,6% το 3ο τρίμηνο, και η απομάκρυνση των αποθεμάτων.

Στη Γερμανία, ο κύριος λόγος για την επιβράδυνση ήταν ότι «οι εξαγωγές ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες που δημοσίευσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, από 0,8% σε 0,6%, λόγω της μείωσης των επενδύσεων (αμετάβλητες το 4ο τρίμηνο μετά από αύξηση 0,7% το 3ο τρίμηνο) και της συρρίκνωσης των εξαγωγών κατά 0,2% (μετά από αύξηση 2,3% το 3ο τρίμηνο). Το πραγματικό ΑΕΠ στην Ιταλία παρέμεινε σταθερό τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Αντίθετα, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σημαντικά στην Ιαπωνία, από 0,4% σε 0,7%, αντανακλώντας κυρίως τη θετική συμβολή του καθαρού εμπορίου (εξαγωγές μείον εισαγωγές), με τις εισαγωγές αγαθών να μειώνονται κατά 2,4% το 4ο τρίμηνο. Η ανάπτυξη αυξήθηκε οριακά στον Καναδά (από 0,3% σε 0,4%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (από 0,1% σε 0,2%).

Μεταξύ των άλλων οικονομιών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η Ιρλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο (-1,3%), ακολουθούμενη από το Μεξικό και τη Νορβηγία (-0,6% και στις δύο χώρες). Η Πορτογαλία κατέγραψε τον υψηλότερο τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης το 4ο τρίμηνο (1,5%), ακολουθούμενη από την Κόστα Ρίκα (1,4%) και την Πολωνία (1,3%).

Οι αρχικές ετήσιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε ελαφρώς στο 1,7% το 2024, έναντι 1,8% το 2023 (διάγραμμα 2). Μεταξύ των 28 χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, πέντε χώρες κατέγραψαν συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2024. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε δέκα χώρες και επιταχύνθηκε σε 13 χώρες, με την Κόστα Ρίκα να καταγράφει την υψηλότερη ετήσια αύξηση το 2024 (4,3%).

 

Διαβάστε επίσης 

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων

ΕΚΤ: Ζημίες ρεκόρ το 2024 – Οι δαπάνες για τόκους έπληξαν την κεντρική τράπεζα

Περιφέρεια Αττικής: Στα 3 εκατ. ευρώ η σύμβαση για τον καθαρισμό ρεμάτων στις πληγείσες περιοχές από τη φωτιά του καλοκαιριού