Πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να φτάνουν ακόμα και το 2%, αλλά και βουτιά σε ανάπτυξη και πληθωρισμό προβλέπει ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του, ενώ παράλληλα ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ο Οργανισμός υιοθετεί την κυβερνητική εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022, ωστόσο για φέτος ρίχνει λίγο χαμηλότερα τις προβλέψεις για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Για το 2024 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

1

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του συστήνει στην Ελλάδα να διατηρήσει ένα ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2023 μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ. Όλα αυτά την ώρα που είναι Στα σκαριά η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων σε όλη την Ευρώπη αλλά και ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια από τους θεσμούς.

“Φρένο” στην ανάπτυξη

Ο διεθνής οργανισμός στην έκθεση του προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φρενάρει στο 1,1% και στο 1,8% το 2024, ενώ τοποθετεί χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις την ανάπτυξη του 2022 στο 5,1%.

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα συνεχιστούν και φέτος οι πληθωριστικές πιέσεις, με χαμηλότερο ρυθμό απ’ ότι πέρυσι. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών Καταναλωτή θα υποχωρήσει φέτος στο 3,7% και θα επιστρέψει το 2024 κοντά στο όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα στο 2,3%.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος από 175,1% του ΑΕΠ το 2022 θα υποχωρήσει στο 170,7% φέτος και στο 163,6% το 2024.

Τα “καμπανάκια”

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επιμένει για μία ακόμα φορά στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις φοροελαφρύνσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού «προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ», σημειώνει επίσης ότι έχει καταστεί και η «πρωταρχική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζομένους που αμείβονται υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό». Για τους ειδικούς του ΟΟΣΑ η ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από το εργαλείο του κατώτατου μισθού. Το κλειδί βρίσκεται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. «Οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες θα στήριζαν καλύτερο τόσο τα εισοδήματα όσο και την παραγωγικότητα» τονίζει.

Για τον δημόσιο τομέα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αποφύγει την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αξιοποιώντας μετατάξεις υπαλλήλων για την κάλυψη κενών σε διάφορους τομείς ενώ σε πολλά σημεία της έκθεσης αναδεικνύεται ο καταλυτικός ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία.

Για τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ προτείνει ενθάρρυνσή τους, ώστε να αυξηθεί η κεφαλαιακή τους βάση με αύξηση των οργανικών κερδών.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η αποκατάσταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό είναι αναγκαία, δεδομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η επιδίωξη ενός ευρύτερου και πιο ισότιμου μείγματος εσόδων και η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημοσίου τομέα, θα επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά να στηρίξουν τις επενδύσεις, τα εισοδήματα και τη συμπερίληψη» αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Όπως τονίζει, ο περιορισμός των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και η σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η Ελλάδα να δει το αξιόχρεό της να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης για κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη: Δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερος τόπος – Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη