Μελανή εξακολουθεί να παραμένει η πορεία των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας, ενώ το 2018 συγκεκριμένα, εμφάνισαν αυξητική τάση, συγκριτικά με το 2017. Άκρως αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της νέας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τίτλο «Taxing wages 2019» που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας: το 2000, ένας άγαμος έπρεπε να δώσει το 38,8% των ακαθάριστων αποδοχών του σε φόρους και εισφορές, το 2011 το ίδιο έξοδο έφτασε στο 43%, το 2015 έπεσε στο 39,1% και έκτοτε κάθε χρόνο ανεβαίνει, για να καταλήξει το περασμένο έτος να αγγίξει το 40,9%.

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί ξανά ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις

Όπως είναι αναμενόμενο, η Ελλάδα για ακόμη μια φορά φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις επιβαρύνσεις για τις οικογένειες. Για τις οικογένειες με 2 παιδιά, συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με τις περισσότερες εισφορές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια με 2 παιδιά βλέπει το φόρο εισοδήματος να ανεβαίνει σταθερά από το 2015 και μετά, φτάνοντας στο 10,6% των ακαθάριστων αποδοχών του ζευγαριού.

Τη δραματική εξέλιξη των εισφορών για τις ελληνικές οικογένειες «σώζουν», σε κάποιο βαθμό, τα οικογενειακά επιδόματα, που πλέον λαμβάνουν εκ των υστέρων και οι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά. Ωστόσο, η Έκθεση δεν αποτυπώνει ούτε τις απώλειες επιδομάτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ούτε τι απομένει τελικά στο νοικοκυριό, μετά και τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων των τελευταίων ετών.

Βασικό θέμα που απασχολεί την έκθεση είναι οι άμεσες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις κατά το 2018. Όπως προκύπτει, ο συνδυασμός φόρων και εισφορών στο κόστος εργασίας ανέρχεται στο 40,9%, για έναν άγαμο εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει ότι, σε σύγκριση με το 2017, καταγράφεται αύξηση 0,15%, λόγω φόρου εισοδήματος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την οικογένεια, που αποτελείται από έναν εργαζόμενο και 2 παιδιά όμως, η φορολογική «σφήνα» διαμορφώνεται στο 37,9%, επειδή λαμβάνει και οικογενειακά επιδόματα, που δεν λαμβάνουν οι άγαμοι.

Στην κατηγορία της οικογένειας, χειρότερα από την κατάσταση στην Ελλάδα είναι μόνο η Γαλλία και η Ιταλία. Η μείωση του βάρους για την οικογένεια μειώθηκε κατά 1,08% σε σχέση με το 2017, Αυτό ωστόσο δε σχετίζεται με μείωση των φόρων, αλλά επειδή θεσμοθετήθηκε το νέο επίδομα τέκνων.

Σε άλλη περίπτωση, για τετραμελή ελληνική οικογένεια όπου εργάζονται και οι δύο γονείς, η φορολογική επιβάρυνση φτάνει στο 38,4% και κατατάσσεται στην 7η θέση με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Η συγκεκριμένη οικογένεια διαπιστώνει ότι το 23% του ακαθάριστου εισοδήματος της πήγε σε φόρους και εισφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΟΣΑ: Οικονομικά ευάλωτο το 70% των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΟΣΑ: «Ψαλίδι» στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη-Προειδοποιεί για κινδύνους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΟΣΑ: Ρεκόρ για το παγκόσμιο εταιρικό χρέος το 2018 – Έφτασε τα 13 τρις δολάρια