Ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση της χώρας ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, η Έκθεση της Ομάδας Εργασίας κατά της Δωροδοκίας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα υλοποίησε «σε χρόνο ρεκόρ» 38 από τις 49 συνολικά συστάσεις.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, σε σχέση με τα συνήθη δεδομένα του Οργανισμού, το οποίο περιλαμβάνει την υιοθέτηση σημαντικών νομοθετημάτων για την συνολική αντιμετώπιση της επιχειρηματικής διαφθοράς, που συνιστούν μείζονα μεταρρύθμιση του νομικού και επιχειρηματικού πεδίου.
Μεταξύ αυτών, ο ΟΟΣΑ σημειώνει:
• Τη συνολική αναβάθμιση της ευθύνης των νομικών προσώπων για αδικήματα δωροδοκίας, σε μια ενιαία και αποτελεσματική δικαστική διαδικασία.
• Την ενίσχυση της δικαιοδοσίας και του ρόλου του Οικονομικού Εισαγγελέα, με την διεύρυνση της εξουσίας του να ερευνά και να διώκει αδικήματα διαφθοράς.
• Την περαιτέρω διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Νόμου για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers protection).
• Την περαιτέρω ενίσχυση του Χάρτη Δεοντολογίας για δικαστές και εισαγγελείς στην αστική και ποινική δικαιοσύνη καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα Μέλη της Κυβέρνησης, τονίζοντας την πραγματική ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από την εκτελεστική εξουσία.
Στην Έκθεση αναφέρεται ότι αναμένεται περαιτέρω πρόοδος μέσω αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων και αναγνωρίζεται ότι ήδη γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην προσπάθεια που οδήγησε στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συμμετείχαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, την προσπάθεια συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, σε συνεργασία με την επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Εργασίας, καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη.
Στην ομάδα αξιολογητών της χώρας μετείχαν δικαστές και δημόσιοι λειτουργοί από την Κορέα και την Λιθουανία, ενώ η τελική απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια των 46 κρατών μερών στη Σύμβαση.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωτοπόρος στη διαχείριση απορριμάτων
Σύνταξη στα 67 ακόμη και με λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση