ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Όνειρο απατηλό αποδείχθηκε για το 2020 το τουριστικό success story…, και η χώρα χάνει το στοίχημα για τόνωση των εσόδων της από τη βαριά βιομηχανία του τουρισμού.
Αυτό λένε ξενοδόχοι και τουριστικοί επιχιερηματίες στο mononews.gr και σημειώνουν πως θα πρέπει το συντομότερο να καταρτίσουμε ένα plan b, ένα νέο οδικό χάρτη έκτακτης ανάγκης, που να λαμβάνει υπόψη του παραδοχές δυσμενούς σεναρίου για να προχωρήσουμε την επόμενη τριετία.
Τα νούμερα σε επίπεδο αφίξεων, εξακολουθούν να κινούνται εξαιρετικά χαμηλά.
Χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση για την πανδημία ανέφερε ότι από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός ήρθαν στην χώρα 1,7 εκατομμύρια τουρίστες.
Και είναι άδηλο πόσοι ακόμα θα έρθουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, διότι η δυναμική της Covid-19 σε όλες τις χώρες, δεν επιτρέπει σε κανένα λογικό άνθρωπο να διακινδυνεύσει την όποια πρόβλεψη, αναφέρουν γνωστοί επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου.
Οι ίδιοι σημειώνουν πως θα ήταν καλύτερο να μην είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες και η Ελλάδα φέτος να στρεφόταν και να επένδυε στην στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τη τα μέσα Ιουνίου που ανοίξαμε τα χερσαία σύνορα και ξεκινήσαμε να υποδεχόμαστε πτήσεις ήρθαν 1,7 εκατομμύρια τουρίστες. Τους «νεκρούς» τουριστικά μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχαν έρθει 1,9 εκατομμύρια (780 χιλιάδες αεροπορικώς και 1,1 εκατομμύριαα επισκέπτες οδικώς).
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πέρυσι τον Ιούλιο οι αεροπορικές αφίξεις ήταν 3,2 εκατ, το Ιούλιο 3,9 εκατ, τον Αύγουστο 3,8 εκατ., τον Σεπτέμβριο 3 εκατομμύρια τουρίστες. Διότι οι αριθμοί πάντα τα λένε όλα…
Την ίδια ώρα οι Έλληνες έχουν γυρίσει την πλάτη στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παρά τις σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές τους –εξάλλου ήταν απλησίαστες οικονομικά για αυτούς τα προηγούμενα χρόνια- και προτιμούν μικρά καταλύματα και προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς. Το Πήλιο, η Εύβοια, η Πάργα, κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου γνωρίζουν μέρες δόξας και έχουν κερδίσει υψηλές πληρότητες για τον Αύγουστο.
Το ίδιο συμβαίνει και με κάποια νησιά, όπως είναι η Σέριφος, η Μήλος, η Κίμωλος, που όμως έχουν μικρή δυναμικότητα σε κλίνες.
Τα νησιά που θεωρούνται ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα, νησιά εξαρτημένα από τους Γερμανούς, τους Αγγλους, τους Σκανδιναβούς, φέτος στενάζουν….Χαμηλά νούμερα και σε Μύκονο και Σαντορίνη…
Οι ελπίδες πλέον περιορίζονται στο πόσο θα αποδώσει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.
Ενώ η σεζόν είναι πολύ πιθανό να κλείσει νωρίτερα…καθώς όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού αρκετά εποχικά ξενοδοχεία θα κατεβάσουν ρολά στο τέλος του Αυγούστου…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H FED ισοπέδωσε τη Wall Street: Βουτιά 3% για τον Nasdaq, 1.100 μονάδες πτώσης για τον Dow Jones
- Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος μετά τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα στις ΗΠΑ
- Τζερόμ Πάουελ: Δύσκολη απόφαση η σημερινή μείωση επιτοκίων – Θα είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον
- Βουλγαρία; Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε θεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ