Οι 12 μήνες ήταν δύσκολοι για τους επενδυτές ομολόγων παγκοσμίως, με αποκορύφωμα την πτώση σε μια σπάνια bear market, σχολιάζει το Bloomberg. Και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα υπάρξει σύντομα ανακούφιση.

Οι διψήφιες απώλειες ήταν ο κανόνας για τους επενδυτές σταθερού εισοδήματος το 2022, είτε πρόκειται για τη διάρκεια των ομολόγων, είτε για τον τύπο του χρέους είτε για τον κλάδο του εκδότη. Περισσότερες μειώσεις μπορεί να είναι στον ορίζοντα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειες να τιθασεύσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών.

1

“Υπάρχει ακόμη αρκετός πόνος να έρθει”, δήλωσε η Pauline Chrystal, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Kapstream Capital στο Σίδνεϊ. “Η Fed, ειδικότερα, είναι πολύ προσηλωμένη στο να δώσει προτεραιότητα στον πληθωρισμό σε αντίθεση με το να ανησυχεί για την ύφεση”.

Ακολουθεί μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι απώλειες έχουν κατανεμηθεί στις διάφορες κατηγορίες χρέους:

Τα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως έχουν χειρότερες επιδόσεις από τα εταιρικά ομόλογα και τα τιτλοποιημένα χρεόγραφα από τις αρχές του 2021. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ δέχονται πιέσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 και αποφάσισε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Το κρατικό χρέος έχει πληγεί περισσότερο, δεδομένου ότι ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς προσέφερε αρνητικές αποδόσεις πριν από ένα χρόνο. Το απόθεμα ομολόγων με μηδενικές αποδόσεις ξεπερνούσε τότε τα 15 τρισ. δολάρια, με τους επενδυτές να πληρώνουν για να κρατήσουν 10ετή γερμανικά ομόλογα και ιαπωνικά ομόλογα, μαζί με διετείς ιταλικούς τίτλους.

Σε όλους σχεδόν τους τομείς, οι απώλειες το 2022 ήρθαν να προστεθούν στις απώλειες που σημειώθηκαν πέρυσι. Τα ομόλογα που σχετίζονται με την ενέργεια έχουν υποστεί τις μικρότερες μειώσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Τα ομόλογα που εκφράζονται σε ευρωπαϊκά νομίσματα έχουν υποαποδώσει το 2022, αφού η ενεργειακή κρίση της ηπείρου αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης. Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές συναλλάγματος, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών σε πολλά έθνη, έχουν επιτείνει τις απώλειες για τους επενδυτές που παρακολουθούν ένα χαρτοφυλάκιο σε δολάρια.

Ακόμα και τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας δεν έχουν γλιτώσει, αν και οι απώλειες τους από έτος σε έτος, κοντά στο 10%, είναι πολύ χαμηλότερες από την πτώση κοντά στο 30% για τα ομόλογα με λήξεις άνω των 10 ετών.

Τα ομόλογα υψηλής απόδοσης έχουν χάσει λιγότερο σε παγκόσμιο επίπεδο από ό,τι οι ομολόγοι τους επενδυτικής βαθμίδας από τις αρχές του 2021. Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν τιμολογούν μια βαθιά ύφεση και τα ομόλογα προσφέρουν κάποια αξία ως μαξιλάρι έναντι της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς.

Η παγκόσμια αύξηση του κόστους δανεισμού έχει επηρεάσει τις αγορές χρέους, με τη μεταβλητότητα να εκτοξεύεται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2020. Με τις κεντρικές τράπεζες να μην έχουν ακόμη κηρύξει τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, οι επενδυτές ομολόγων ενδέχεται να πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες αναταράξεις στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Θέλει πολλή δουλειά για να επιστρέψουν οι «ταύροι» στις μετοχές

Ηandelsblatt: Δυναμώνει η κριτική για την μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ