Σε 4.500 ανέρχονται οι έλεγχοι σε αιγιαλό και παραλίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 21 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, όπου διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις από τις Κτηματικές Υπηρεσίες.

Παράλληλα, προετοιμάζεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο πλαίσιο μίσθωσης των αιγιαλών από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

1

Oι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε 41 περιφερειακές ενότητες.

Ενδεικτικά:

– Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, Πειραιά και Νήσων διενεργήθηκαν 205 έλεγχοι.

– Στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων διενεργήθηκαν 220 έλεγχοι.

– Στην Περιφέρεια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότεροι από 320 έλεγχοι. Από αυτούς 155 διενεργήθηκαν στην περιοχή των Χανίων.

– Στα νησιά του Ιονίου Πελάγους ελέγχθηκαν συνολικά 288 επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των ελέγχων πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, όπου έλαβαν χώρα 112 έλεγχοι. Ακολουθεί η Κέρκυρα με 61 ελέγχους.

– Από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στη Λέσβο διενεργήθηκαν 92 έλεγχοι, ενώ στη Χίο 67.

– Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διενεργήθηκαν 237 έλεγχοι στις περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

– Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι. Πιο αναλυτικά, 101 έλεγχοι έλαβαν χώρα στη Φθιώτιδα και 86 στην περιοχή της Φωκίδας.

Όλες οι επιχειρήσεις ελέγχθηκαν πρωτίστως ως προς το αν είχαν συνάψει συμφωνητικά παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας με τις αρμόδιες Αρχές.

Από τις 1.750 παραβάσεις, η πλειονότητα αφορούσε ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων επί του αιγιαλού σε έκταση μεγαλύτερη της παραχωρηθείσας, ενώ υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου η κατάληψη ήταν τελείως αυθαίρετη, χωρίς την ύπαρξη σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

Οι ποινές που επιβάλλονται κυμαίνονται, ανάλογα την παράβαση, από πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.

Κατόπιν της εντολής του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για ένταση των ελέγχων στις παραλίες σε όλη τη χώρα, κινητοποιήθηκε το σύνολο των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, πραγματοποιήθηκε ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων με έμφαση στις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Το συντονισμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελίες πολιτών ανέλαβε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νάγια Κόλλια.

Σημειώνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προετοιμάζουν νέα νομοθετική παρέμβαση αναφορικά με το πλαίσιο των μισθώσεων των αιγιαλών από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η προστασία των ακτών και συνολικά η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης:

Aνανεώσιμες πηγές ενέργειας: Νέα νομοθεσία ενέκρινε η ΕΕ – Τι προβλέπεται έως το 2030

Περιφέρεια Αττικής: Τα τελικά αποτελέσματα και η κατανομή των εδρών

Νόμπελ Οικονομίας 2023: Απονέμεται στην οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων