ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το μέτρο των αναστολών συμβάσεων να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές ή σε κάποιους κλάδους που δεν έχουν ανοίξει κανονικά. Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Συγκεκριμένα, για τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό προβλέπεται ότι γι’ αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.
Οι υπόλοιποι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ λόγω της λήξης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν
Βάση του ν.1346/83 αλλά και της Κ.Σ.Σ.Ε. Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας θα πρέπει μέχρι την 1η Ιουλίου οι εργαζόμενοι να επαναπροσληφθούν σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει απόλυση, με όλα τα απορρέοντα δικαιώματα, να γίνει καταγγελία στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας. Στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν οι εργοδότες οφείλουν να αποζημιώσουν το σύνολο του προσωπικού τους, εφόσον δεν συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι έως και την Παρασκευή 2/7/2021 μπορεί να γίνει η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο 2021.
Να σημειωθεί ότι την παράταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας και μετά την 30ή Ιουνίου ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ).
Όπως αναφέρεται με δεδομένο ότι «η ανάκαμψη δεν πρόκειται να είναι ούτε γεωγραφικά οριζόντια ούτε ισομερώς κατανεμημένη στις διάφορες μορφές τουρισμού», οι ξενοδόχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, επισημαίνοντας πως «θα είναι εξαιρετικά επίφοβο για όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων να αρθεί από 1/7/2021 η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας καθώς δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη πως η ζήτηση θα μπορέσει να καλύψει την προσφορά, ακόμη και με τη χρήση διαθέσιμων εργαλείων όπως το Συν-Εργασία. Ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα, όπου η ζήτηση δεν πρόκειται, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να επανέλθει πριν τον μήνα Σεπτέμβριο, η παράταση του μέτρου αυτού θεωρείται αναπόφευκτη».
Διαβάστε επίσης
Όλα τα μέτρα στήριξης μετά το τέλος της πανδημίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα