ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Τα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνουν μια σειρά από κίνητρα προς τους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις και κυρίως να κάνουν τις συναλλαγές τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως πιστωτικές/ χρεωστικές κάρτες και web banking.
Έκπτωση φόρου
Το Υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα σε όσους φορολογούμενους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές δαπάνες προς επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, μέχρι του ποσό των 5.000 ευρώ.
Ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, έχει πραγματοποιήσει δαπάνες στις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ύψους 2.000 ευρώ, τότε θα έχει έκπτωση φόρου 600 ευρώ και το φορολογητέο εισόδημα θα μειωθεί στα 9.400 ευρώ.
Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:
- Δικηγόροι
- Αρχιτέκτονες
- Ιδιωτικοί ερευνητές
- Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
- Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
- Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
- Ξυλουργοί
- Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
- Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
- Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
- Ταξιτζήδες
- Αλουμινάδες
- Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
- Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.
- Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης
- Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
- Φωτογράφοι
- Εργολάβοι σκυροδέματος.
Διπλές αποδείξεις
Μεγάλο «μπόνους» αναμένεται να παίρνουν όσες ηλεκτρονικές αποδείξεις προέρχονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, που θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, θα μετρούν «διπλά» ως δαπάνη, δηλαδή για μια ηλεκτρονική απόδειξη ύψους 100 ευρώ, η εφορία θα θεωρεί ότι ξοδεύτηκαν 200 ευρώ, με αποτέλεσμα στην πράξη, να απαιτούνται λιγότερα έξοδα για να καλυφθεί το αφορολόγητο του 30% του ετήσιου εισοδήματος.
Πρόκειται για τις e-αποδείξεις που θα προέρχονται από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους κ.α., οι οποίες θα μετράνε «διπλά», ωστόσο από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.
Από την εφαρμογή του μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο το χρόνο από 450 έως και 2.200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους.
Φορολοταρία
Γερό «λίφτινγκ» θα γίνει και στη φορολοταρία, καθώς εκτιμάται πως το ισχύον πλαίσιο δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους. Σήμερα το μέτρο προβλέπει ότι κάθε μήνα κληρώνονται 1.000 ευρώ σε 1.000 δικαιούχους, ωστόσο πλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληρώνονται σημαντικά χρηματικά έπαθλα, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ το μήνα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο σύστημα θα λαμβάνει υπόψη επιπλέον παράγοντες, όπως το ποσό που δαπανάται σε σχέση με το ύψους του εισοδήματος και εάν η οικογένεια είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη.
Συγκεκριμένα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Επίσης, πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο, τα Χριστούγεννα να πραγματοποιείται μια υπερ-κλήρωση, την οποία το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ότι θα μπορεί να αλλάξει τη ζωή των υπερτυχερών. Σε αυτή την ιδιαίτερη λοταρία θα κληρώνονται βραβεία, με τα ποσά να φτάνουν έως και 100.000 ευρώ.
«Μαϊμού» αποδείξεις
Ένα ακόμα σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών είναι να δίνεται «μπόνους» σε όποιον φορολογούμενο εντοπίσει μια «μαϊμού» απόδειξη. Με τις νέες ταμειακές μηχανές που θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» το παραστατικό με το κινητό τους τηλέφωνο, κάνοντας χρήση την εφαρμογή QR code, η οποία θα πιστοποιεί αν η απόδειξη είναι αυθεντική ή «μαϊμού».
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως η απόδειξη έχει βγει από μη δηλωμένη ταμειακή μηχανή ή από ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο δεν φέρει τη «σφραγίδα» της εφορίας, τότε θα μπορεί να «καρφώσει» την επιχείρηση στην ΑΑΔΕ, με αντάλλαγμα ακόμα και χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα δίνεται μόλις πιστοποιηθεί η καταγγελία του φορολογούμενου.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές στις τράπεζες από τη Δευτέρα
Επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για χιλιάδες δανειολήπτες