ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα πηγή χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που σήμερα είναι αποκλεισμένα από τον τραπεζικό δανεισμό, δημιουργεί νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το παράλληλο χρηματοδοτικό σύστημα.
Στόχος είναι εταιρείες παροχής πιστώσεων -που θα είναι αδειοδοτημένες από την Τράπεζα της Ελλάδος- να μπορούν να προσφέρουν εκτός από τις μικροπιστώσεις (μέχρι 25.000 ευρώ) και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και για στεγαστικά. Ενώ από αυτή τη χρηματοδότηση δεν θα αποκλείονται τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στη ΔΕΘ, αναφερόμενος στις τράπεζες υπογράμμισε μεταξύ των άλλων: «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα για παροχή δανείων σε μη τραπεζικούς φορείς. Θέλουμε ανταγωνισμό στη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θέλουμε ακριβείς όρους προστασίας των δανειοληπτών, με σωστή ενημέρωση από τους services και δεοντολογία που πρέπει όλοι να ακολουθούν».
Στο ίδιο θέμα έχει αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σύμφωνη είναι και η γνώμη της Τράπεζας Ελλάδος, καθώς τα 70 και πλέον δισ. ευρώ που έχουν περάσει στους servicers θα πρέπει να διευθετηθούν και να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Όμως οι δανειολήπτες, των οποίων τα δάνεια τιτλοποιήθηκαν, πουλήθηκαν σε SPV και τα διαχειρίζονται οι servicers, είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό.
Ενώ και τα business plan των τιτλοποιήσεων που έχουν λάβει κρατικές εγγυήσεις δεν «τρέχουν» όσο αναμενόταν με αποτέλεσμα το πρόγραμμα «Ηρακλής» να αντιμετωπίζει πρόβλημα αν δεν μπει σύντομα «νέο χρήμα» να αναχρηματοδοτηθούν δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων, που δεν χρηματοδοτούνται από καταθέσεις, είναι μία διεθνής τάση, ενώ σε Ευρώπη και Αμερική έχουν χορηγήσεις πάνω από 3 τρις δολάρια.
Οι αναμενόμενες αλλαγές
Με το νομοσχέδιο αναμένονται σημαντικές αλλαγές, όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση του θέματος στο mononews.gr και συγκεκριμένα:
- ευρύτερο πεδίο εφαρμογής,
- αύξηση τω ορίων χρηματοδότησης
Δηλαδή η αγορά εκτιμά ότι στο νέο πεδίο εφαρμογής θα μπορούν να συμπεριληφθούν και τα στεγαστικά, ενώ θα υπάρξει και διεύρυνση των ορίων χρηματοδότησης, καθώς οι 25.000 ευρώ, καθιστούσαν στην πράξη «ανενεργό εργαλείο» τις μικροπιστώσεις καθώς το περιορισμένο είδος και ύψος χρηματοδότησης λειτούργησε αποτρεπτικά.
«Δεν πάσχει η αγορά από μικροπιστώσεις, πάσχει από αναχρηματοδοτήσεις», σχολιάζει στο mononews.gr καλά πληροφορημένη πηγή.
Και συνεχίζει: Εκείνο που περιμένει η αγορά είναι ότι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα λυθεί το θέμα του εύρους των δραστηριοτήτων των εταιρειών παροχής πιστώσεων, τα όρια των δανειοδοτήσεων και αν θα συμπεριληφθεί η αναχρηματοδότηση σε «κόκκινα» δάνεια.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που περιμένει η αγορά ότι θα επιλυθεί με το νομοσχέδιο, είναι αν θα επιτραπεί και στους servicers να αναχρηματοδοτούν.
Διευκρινίζουμε ότι σήμερα ο κάθε servicer μπορεί να αναχρηματοδοτεί αποκλειστικά και μόνο τα δάνεια που διαχειρίζεται.
Στην πράξη αυτό δημιουργεί σειρά προβλημάτων καθώς:
– ο δανειολήπτης είναι αποκλεισμένος από κάθε άλλη πηγή χρηματοδότησης, και ή δέχεται τους όρους του servicer στον οποίο έχει περάσει το δάνειο του ή πάει σε πλειστηριασμό.
– ωστόσο τα επιχειρηματικά μοντέλα των servicers, δεν προβλέπουν αναχρηματοδοτήσεις, αλλά παροχή υπηρεσιών.
– και δημιουργείται σύγκρουση συμφερόντων καθώς η κάθε εταιρεία διαχείρισης, όταν διαχειρίζεται ένα δάνειο το κάνει για λογαριασμό κάποιου επενδυτή η κατεύθυνση είναι να του εξασφαλίσει το μεγαλύτερο κέρδος.
Θα προσφέρει λοιπόν το μικρότερο δυνατό «κούρεμα», τη στιγμή που ο δανειολήπτης θέλει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατόν «κούρεμα».
-Ενώ η εταιρεία παροχής πιστώσεων θέλει να προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό «κούρεμα», αφού έτσι το δάνειο του θα είναι πιο ασφαλές.
Το υπουργείο λοιπόν προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να επιτραπεί σε όλους τους servicers να αναχρηματοδοτούν όχι μόνο τα ίδια τα δικά τους αλλά και άλλων εταιρειών διαχείρισης για να ανοίξει η πίτα.
Η αγορά με το νέο νομοσχέδιο περιμένει λύση για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο μπορεί να μεταφέρθηκε εκτός τραπεζικών ισολογισμών, ωστόσο παραμένει σταθερό.
Για να λυθεί ο γρίφο του ιδιωτικού χρέους θα πρέπει να υπάρξει νέο χρήμα, το οποίο θα διοχετευθεί – με κανόνες – από τις εταιρείες παροχής πιστώσεων.
Με δάνεια που θα έχουν ανάλογη τιμολόγηση με τα όσα ισχύουν σήμερα.
Αν για παράδειγμα ο servicer διαχειρίζεται ένα δάνειο 200 χιλιάδες ευρώ, με την αξία του ενεχύρου στις 100 χιλιάδες ευρώ, και το βγάλει σε πλειστηριασμό, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μία τριετία περίπου (ανακοπές κλπ.) και η τιμή που θα εισπράξει αφαιρουμένων των εξόδων θα είναι περί τα 70 χιλιάδες ευρώ.
Εδώ μπαίνει η εταιρεία παροχής πιστώσεων, που χρηματοδοτεί τον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειο των 200 χιλιάδων π.χ. στις 80 χιλιάδες ευρώ από τον servicer, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται άμεσα για την εταιρεία, ενώ η εταιρεία παροχής πιστώσεων θα είναι ο νέος πιστωτής.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης: Έρχεται επέκταση του «Ηρακλή» και πακέτο δράσεων για τη φοροδιαφυγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων – Οι κινήσεις της εβδομάδας
- Τραμπ: Ειδικός ανάγνωσης χειλιών αποκαλύπτει τι είπαν με την Μελάνια ενώ χόρευαν μετά την ορκωμοσία
- Βαρτζόπουλος: Έρχεται ειδική άδεια για τα σχολικά πάρτι σε κέντρα – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για αλκοόλ και τσιγάρα σε ανηλίκους
- Επιθεώρηση Εργασίας: Καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε 1.968 εργαζόμενους, με την παρέμβαση της