Χαμόγελα σε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και στην αγορά έφερε η διάταξη που περιλήφθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η οποία προέβλεπε πως θα δίνεται έκπτωση φόρου σε όσες δαπάνες γίνονται για ανακαινίσεις ακινήτων.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου σε δημόσια διαβούλευση, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να… αποσύρει τη διάταξη. Τότε «άναψαν» τα τηλέφωνα, για τους λόγους που το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε αυτή την ξαφνική κίνηση, από τη στιγμή που είχε ενσωματωθεί ήδη στο νομοσχέδιο.

Οι αρχικές πληροφορίες μιλούσαν για «πάγο» που έβαλε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς φερόταν να ανακάλυψε εκ των υστέρων το υψηλό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου, το οποίο ήταν απαγορευτικό για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η εν λόγω διάταξη ήταν ακόμα πιο γενναιόδωρη από την προηγούμενη, καθώς – υπό προϋποθέσεις – έκανε… δώρο τις ανακαινίσεις στους φορολογούμενους.

Τι προέβλεπε η διάταξη

Η διάταξη που αποσύρθηκε σχεδόν διπλασίαζε τις εκπτώσεις φόρου που ισχύουν σήμερα για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων, ενώ θα «μετρούσαν» όχι μόνο οι αμοιβές για τις εργασίες, αλλά και οι αποδείξεις για τις αγορές υλικών. Αυτό που εκτόξευε το δημοσιονομικό κόστος ήταν ότι καταργείται το όριο δαπανών που εκπίπτει (σήμερα είναι 40%) και θα ανέβαινε στο 100%, δηλαδή θα υπήρχαν ιδιοκτήτες που θα έκαναν δωρεάν την ανακαίνιση.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα δαπανούσε το 2024 το ποσό των 10.000 ευρώ για να ανακαινίσει το σπίτι του και ο φόρος εισοδήματος (με βάση το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης το 2025) έφτανε τα 3.000 ευρώ, θα πλήρωνε τελικά φόρο εισοδήματος στην εφορία μόλις 1.000 ευρώ, αφού κάθε χρόνο (και για συνολικά πέντε χρόνια) θα είχε έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό των δαπανών θα μπορούσε να είναι έως τα 16.000 ευρώ, που σημαίνει ότι όποιος εξαντλούσε ή ξεπερνούσε το ποσό των 16.000 ευρώ σε κόστος ανακαίνισης και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων, θα είχε έκπτωση φόρου ύψους 16.000 ευρώ ή μέχρι 3.200 ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το παρασκήνιο

Ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου με τις οποίες συνομίλησε το mononews, το πρώτο πράγμα που επεσήμαναν είναι πως δεν υπήρξε καμία ένταση ανάμεσα στους δυο αρμόδιους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι δυο πλευρές.

Μάλιστα, αναφέρουν πως πριν η διάταξη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, είχε ληφθεί η γνώμη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ήταν στην… version που μπήκε στο νομοσχέδιο! Οι ίδιες πληροφορίες λένε στο mononews πως κατά λάθος εστάλη μια… παλιά εκδοχή της διάταξης, η οποία είχε συζητηθεί, η οποία ήταν ιδιαίτερα «γενναιόδωρη». Ωστόσο, αυτή η εκδοχή είχε απορριφθεί, καθώς δεν μπορούσε να «σηκωθεί» από τον προϋπολογισμό.

Το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, εξαντλείται στις στιγμές «πανικού» που επικράτησαν, όταν έγινε αντιληπτό, ότι η version που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ήταν μια… παλιά και έπρεπε να βρεθεί άμεσα τρόπος να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί από μια βελτιωμένη έκδοση.

Ήδη, όμως, η είδηση για τις φορο-εκπτώσεις στις ανακαινίσεις ακινήτων είχαν αρχίσει να «παίζουν» στα site και τις εφημερίδες.

Η βελτιωμένη έκδοση

Πληροφορίες αναφέρουν πως η νέα βελτιωμένη έκδοση θα «αποκαλυφθεί» τις επόμενες ημέρες και η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα προβλέπει ότι θα εκπίπτει το 100% των δαπανών. Το όριο θα… επιστρέψει στο 40%, ενώ το μέγιστο ποσό δαπάνης θα παραμείνει στα 16.000 ευρώ.

Επίσης, φαίνεται πως δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου έως και 3.200 ευρώ, καθώς είναι μια ιδιαίτερα γενναία απαλλαγή και το όριο θα κατέβει ακόμα και στα 2.000 ευρώ, ενώ ο χρόνος απόσβεσης θα μειωθεί από τα 5 χρόνια που προέβλεπε η – αποσυρθείσα – διάταξη, στα 4 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: Έκπτωση φόρου για ανακαινίσεις – Πώς θα κερδίσετε έως 3.200€ ετησίως για 5 χρόνια

Σταμενίτης (ΥπΑΑΤ): Με ταχείς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ειδοποίηση ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ έξι μήνες πριν από τη σύνταξη