ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με στοιχεία στον ΕΦΚΑ εντάχθηκαν 388 Περιφερειακές και Τοπικές οργανικές μονάδες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ (Τομείς Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Νομικών και Υγειονομικών), του ΟΓΑ, του ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΝΑΤ με την ίδια οργανωτική δομή, αρμοδιότητες και προσωπικό.
Όπως αναφέρουν αρμόδιοι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός κατακερματισμένου συστήματος που ήταν αδύνατο να υπάρξει συντονισμός, να ελεγχθεί η παραγωγικότητα και τελικά να διεκπεραιωθούν υποθέσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι Τοπικές Διευθύνσεις της κάθε Περιφέρειας υπάγονται στην αντίστοιχη Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) που έχει την έδρα της στην Περιφέρεια αυτή. Το λειτουργικό κόστος του e-ΕΦΚΑ το 2020 ήταν 20,5 εκατ. ευρώ και θα περιοριστεί αρχικά μετά τις συγχωνεύσεις κατά 2 εκατ. ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν 81 τοπικές διευθύνσεις και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, οι 10 θα τεθούν σε λειτουργία στις 10 Αυγούστου, άλλες 13 στις 30 Αυγούστου και ακόμα 30 μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συγχωνεύσεις και οι μετεγκαταστάσεις υπηρεσιών. Ο σχεδιασμός προβλέπει την μετεγκατάσταση και την πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων ιδιόκτητων κτιρίων του e-ΕΦΚΑ και μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι αυτό εφικτό να προχωρούν σε μισθώσεις κτιρίων.
Μετά την δημιουργία των νέων τοπικών διευθύνσεων θα δημιουργηθούν σημεία εξυπηρέτησης για όλους (ασφαλισμένους, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς κλπ).
Τα πλεονεκτήματα
«Η ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ μέσα στους επόμενους μήνες θα επιφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα τόσο για τον ίδιο τον Φορέα και τους υπαλλήλους του όσο και για τους πολίτες. Αποτελεί την βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ψηφιακή ενοποίηση του Φορέα.
Δημιουργούνται ισχυρές τοπικές Διευθύνσεις που είναι ικανές να καλύψουν σε ένα σημείο το σύνολο των αναγκών των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Διευκολύνεται η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και το συνολικό επίπεδο εξυπηρέτησης του πολίτη αναβαθμίζεται», αναφέρει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής.
Παράλληλα, με την συγχώνευση και την έναρξη λειτουργίας των νέων τοπικών διευθύνσεων, ο ΕΦΚΑ προχωρά σταδιακά στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, αλλά και στην εφαρμογή ενιαίου ηλεκτρονικού δικτύου που θα υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία των ασφαλισμένων ανεξάρτητα από ποιο ταμείο προέρχονται.
Σταδιακά στις τοπικές διευθύνσεις και στα αποκεντρωμένα τμήματα κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί πλέον να απευθυνθεί το σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων όλων των πρώην ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και να μην απαιτείται η μετακίνησή τους σε άλλες πόλεις.
Έκδοση 8.000 συντάξεων τον μήνα
Με τις συγχωνεύσεις και τις μετεγκαταστάσεις θα υπάρξει σημαντική μείωση στο χρόνο ολοκλήρωσης των υποθέσεων, με κυριότερο την απονομή συντάξεων και εφάπαξ. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργηθούν κατά τόπους ενιαία κέντρα απονομής συντάξεων, προκειμένου να καταργηθεί η αλληλογραφία και η μεταφορά αρχείων από το ένα ταμείο στο άλλο.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκρότηση της «ομάδας κρούσης» στο νέο «πράσινο κτίριο» του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στην οδό Κηφισίας, το οποίο θα μετονομαστεί σε Μητροπολιτικό Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο θα απονείμει τον Οκτώβριο έως 8.000 συντάξεις το μήνα.
Ήδη στο κτίριο έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 100 υπάλληλοι από διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να ασχοληθούν με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, κυρίως ασφαλισμένων σε καθεστώτος διαδοχικής ασφάλισης.
Πρόκειται για μια δομή ταχείας απονομής συντάξεων, η οποία θα καλύψει αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών συντάξεων πρώην ΙΚΑ και πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και τη διαχείριση των νέων αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης πρώην ΙΚΑ-ΟΑΕΕ και πρώην ΟΑΕΕ-ΙΚΑ για το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής (καθώς εκεί βρίσκεται το 40% του συνολικού όγκου των εκκρεμών συντάξεων).
Αυτή την στιγμή, εκκρεμούν 132.605 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, ενώ με τις αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ξεπερνούν τις 300.000.
Στόχος είναι να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής των συντάξεων με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Ιδιαίτερα σε σχέση με τις διαδοχικές συντάξεις, καθώς η αναμονή εκεί φτάνει πολύ συχνά τους πολλούς μήνες ή και τα χρόνια. Σταδιακά, εφόσον η διαδικασία κριθεί εκ του αποτελέσματος αποτελεσματική, διοίκηση και υπουργείο εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ταμεία, τύπους αιτήσεων συνταξιοδότησης και περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.
Ξεκίνησε και η μεταφορά φακέλων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο υπαλλήλων δύο ή και περισσότερων πρώην ταμείων θα επιταχύνει τις διαδικασίες, καθώς μηδενίζεται ο χρόνος αλληλογραφίας μεταξύ τους, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούσε και τον ενάμιση χρόνο
Στο «πράσινο» κτίριο θα δημιουργηθεί επίσης ένα «επιχειρησιακό κέντρο» για την καθημερινή παρακολούθηση και συντονισμό της διαδικασίας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα. Βάσει του σχεδιασμού, η πρώτη σημαντική αποκλιμάκωση του στοκ των συντάξεων θα φανεί ήδη από τις αρχές φθινοπώρου.
Διαβάστε επίσης:
Πώς και πότε καταβάλλεται σύνταξη σε οφειλέτες ΕΦΚΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζα Κύπρου: Ποσοστό 4,75% απέκτησε η Wellington Management Group
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία
- Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τις 1.400 μονάδες – Σε Cener και τράπεζες τα βλέμματα