ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρυσή ευκαιρία για να αποκτήσει «ασπίδα» διαρκείας, «σβήνοντας» τυχόν προβληματισμούς επενδυτών και αξιολογητών για την μεσοπρόθεσμη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει φέτος η κυβέρνηση.
Αυτή την ασπίδα μπορεί να την εξασφαλίσει εάν καταφέρει να έχει ο προϋπολογισμός και φέτος ολικά πλεονάσματα, για δεύτερη διαδοχική χρονιά, να υλοποιήσει προεξοφλήσεις ακριβού χρέους ροκανίζοντας ταχύτερα υποχρεώσεις με ορίζοντα δεκαετίας και να φρενάρει τις παροχές του Σεπτεμβρίου σε ένα πλαίσιο που δεν θα ανησυχήσει τις αγορές για ροπή στη δημοσιονομική χαλάρωση υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων.
Αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν μάλιστα πως η θωράκιση έναντι των αγορών σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για δύο λόγους.
Πρώτον, το διεθνές περιβάλλον είναι ταραγμένο και βρίσκει τη χώρα με υψηλό χρέος το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να υποχωρεί ταχύτατα με στόχο να βρεθεί μια ώρα αρχύτερα πιο κοντά στο 100% (σ.σ. το μια ώρα αρχύτερα μεταφράζεται σε πολλά χρόνια από σήμερα).
Αυτό σημαίνει πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα έναντι των επενδυτών και των αξιολογητών, από τους οποίους ζητά νέα και πιο μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και νέες αναβαθμίσεις.
Δεύτερον, ακόμη και υπό ένα πιο πολιτικό πρίσμα οδεύοντας προς τις εκλογές πιθανόν και στις αρχές του 2027, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ρισκάρει ένα αρνητικό κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα, εάν υποπέσει σε λανθασμένους χειρισμούς φέτος καθώς στις εκλογές θα πρέπει να πάει με δυνατό χαρτί την οικονομία.
Στο μέτωπο των ολικών πλεονασμάτων, τα στοιχεία που θα αποσταλούν σε λίγες ημέρες στη Eurostat για το κλείσιμο του περσινού προϋπολογισμού αναμένεται να πιστοποιήσουν πως πέρα από ένα σεβαστό πρωτογενές πλεόνασμα, ο προϋπολογισμός θα είναι και δημοσιονομικά πλεονασματικός.
Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ήδη ο κ. Χατζηδάκης παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο του στον κ. Πιερρακάκη το 2024 αναμένεται πως πέτυχε η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος περίπου του 3,5% και ένα συνολικό πλεόνασμα 0,2%.
Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί για το 2024, αυτόματα για τις αγορές το μεγάλο ζητούμενο θα είναι η τάση αυτή να ακολουθηθεί και φέτος.
Αυτό σημαίνει πως οι αγορές θα θέλουν και φέτος να δούν ολικά πλεονάσματα, καθώς κάτι τέτοιο θα δώσει το μήνυμα ότι στη δημοσιονομική διαχείριση η χώρα όχι απλά πετυχαίνει τους στόχους αλλά πάει και ένα βήμα μπροστά.
Κάτι τέτοιες κινήσεις μπορεί να μην φαίνονται εντυπωσιακές σε μια πρώτη ανάγνωση, είναι όμως gamechanger για τους τεχνοκράτες, από τους οποίους εξαρτάται η δυναμική και η ταχύτητα των επόμενων αναβαθμίσεων και κατ’ επέκταση η αύξηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στις αγορές μετοχών, ομολόγων και για επενδύσεις την προσεχή διετία.
Η ισχύς αυτού του θετικού σήματος μπορεί να ενταθεί με τη συνέχιση των πρόωρων εξοφλήσεων ακριβού χρέους. Ήδη η χώρα έχει εξοφλήσει πριν τη λήξη τους όλες τις οφειλές προς το ΔΝΤ (30 δισ.) και έχει κάνει επίσης πρόωρες αποπληρωμές της τάξης των 20 δισ. προς του εταίρους.
Μέχρι το Δεκέμβριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η νέα αποπληρωμή για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου (GLF) που έχει προαναγγελθεί και η οποία, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται να είναι της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ. Εφόσον αυτή είναι η αποπληρωμή φέτος και δεν προκριθεί σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους κάτι διαφορετικό, τότε στο τέλος του 2025 τα υπόλοιπα του GLF θα είναι περίπου 26 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα ποσό που εύκολα θα μπορούσε να σπάσει ίσως και σε ελαφρώς μεγαλύτερες δόσεις από το 2026 και μετά προκειμένου να επιταχυνθεί η πρόωρη αποπληρωμή, ελευθερώνοντας πόρους για το Δημόσιο αλλά ταυτόχρονα ενισχύοντας το σήμα στις αγορές πως η χώρα κλείνει οριστικά τους λογαριασμούς της μεγάλης μνημονιακής κρίσης.
Βεβαίως οι αποφάσεις αυτές είναι πάντα σε συνάρτηση με το ευρύτερο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, η οποία από τα μέσα της επόμενης χρονιάς μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2027, με ότι αυτό σημαίνει σε αυξημένες ανάγκες για παροχές…
Στο μέτωπο των παροχών πάντως οι αγορές περιμένουν να αξιολογήσουν το πακέτο της ΔΕΘ που θα δώσει και το πρώτο περίγραμμα του προϋπολογισμού του 2026.
Οι εξαγγελίες αναμένεται όπως όλα δείχνουν να αφορούν σε ένα γενναίο πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα αποτελέσει ορόσημο και για τις αγορές στις οποίες θα πρέπει να «μιλήσει» επίσης η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της. Χάνοντας σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις και ελπίζοντας σε αναστροφή του πολιτικού κλίματος ο δημοσιονομικός «πειρασμός» για κάτι παραπάνω από όσο αντέχει η οικονομία θα είναι στο τραπέζι.
Ωστόσο τα μηνύματα, στη ΔΕΘ, όσο καθοριστικά θα είναι για τους ψηφοφόρους άλλο τόσο κρίσιμα θα είναι στην τρέχουσα συγκυρία για τις αγορές που δεν πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο χαλάρωσης υπό το φόβο της πολιτικής κόπωσης, πριν και μετά τις εκλογές, αυξάνοντας το ρίσκο που αποδίδουν στη χώρα με ότι αυτό σημαίνει για τη διάθεση για επενδύσεις και για το κόστος δανεισμού μεσοπροθεσμα..
Διαβάστε επίσης
Κατά 8,45 δισ. «αυγάτισαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για το νέο επίδομα ανεργίας – Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα
Eurostat για κόστος εργασίας στην Ευρώπη: Στη χαμηλότερη θέση η Βουλγαρία – Ποια η θέση της Ελλάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΣτΕ: Αύριο συζητείται το «μπλόκο» σε Airbnb στην Ακρόπολη
- Σίσσυ Χρηστίδου: Η πρώτη ανάρτηση μετά το δικαστήριο με τον Θοδωρή Μαραντίνη
- 3.907.017 μοναδικοί χρήστες επέλεξαν το mononews.gr για την ενημέρωσή τους τον μήνα Μάρτιο
- BriQ Properties: Στα 7,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2025 – Μέρισμα €0,135 ανά μετοχή
