• Οικονομία

    Όλι Ρεν: Η ΕΚΤ είχε «καλούς λόγους» για μείωση των επιτοκίων

    • Bloomberg
    Όλι Ρεν

    Όλι Ρεν Φωτογράφος: Roni Rekomaa/Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε «καλούς λόγους» να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική την Πέμπτη και να μειώσει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται με προσδοκίες να αγγίξει τον στόχο, δηλώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της φινλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Ολι Ρεν.

    Από την άλλη, οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο εν μέσω αδυναμίας του κλάδου, επισημαίνει ο Ρεν σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στον ιστότοπο της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας.

    Σύμφωνα με τον Ρεν, η νομισματική πολιτική «μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις που απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγικότητας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών».

    Ο πρώην αρμόδιος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, σημειώνει ότι οι τρέχουσες αβεβαιότητες τονίζουν περαιτέρω την εξάρτηση από νέα δεδομένα και αναλύσεις για την οικονομία.

    «Οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται βάσει συνεδρίασης και δεν υπάρχει εκ των προτέρων δέσμευση για την πορεία των επιτοκίων. Συνεπώς, διατηρούμε πλήρη ελευθερία δράσης και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων για τα επιτόκια σε όλες τις μελλοντικές συνεδριάσεις», εξηγεί.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι «η επιβράδυνση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη μάλλον ταχεία αύξηση των μισθών, υποστηρίζει την ανάπτυξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη, το οποίο με την πάροδο του χρόνου ενισχύει την υποτονική πλέον ανάπτυξη».

    «Υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά που συνδέονται με τις προοπτικές ανάπτυξης, ενώ υπαρκτοί είναι οι κίνδυνοι για μια καθοδική πορεία», προειδοποιεί ο Ρεν, μετά την αναθεώρηση της πρόβλεψης της ΕΚΤ στο 0,8% για την ανάπτυξη φέτος.

    Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

    Σημειώνεται ότι με βάση τη νέα μείωση η οποία θα ισχύσει από τις 18 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,50% και  τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Δανία: Στο 3,1 μειώθηκαν τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα

    ΕΚΤ: Νέα μείωση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

    Ebury για συνεδρίαση ΕΚΤ: Ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός



    ΣΧΟΛΙΑ