• Οικονομία

    Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη


    Νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κινητά και ακίνητα κριτήρια αναμένεται να θεσμοθετηθούν για τη λήψη προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους έως το τέλος έτους.

    Η πρώτη αλλαγή θα αφορά τις προϋποθέσεις για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας πιλοτικά σε 10.000 δικαιούχους πριν το τέλος του έτους, με την σύνδεσή του με τον μισθό, αλλά και με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

    Και η δεύτερη αλλαγή θα αφορά την υιοθέτηση νέων κριτηρίων για τη λήψη των επιδομάτων στέγασης, παιδιού και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως καταθέσεις, ακίνητη και κινητή περιουσία από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

    Το ποσό που διατίθεται κάθε χρόνο για τα τρία αυτά κοινωνικά επιδόματα ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

    Το επίδομα ανεργίας θα είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, ενώ θα προσαυξάνεται με ένα «μπόνους ανταποδοτικότητας» ανάλογο με τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών που έχει καταβάλει ο άνεργος, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

    Θα αφορά μόνο τους νέους άνεργους, ενώ θα πληρώνεται, όπως και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.
    Κερδισμένοι από την αύξηση των επιδομάτων είναι οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και τρίτη κλίμακα του επιδόματος παιδιού, και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος ( που είχε και τη μεγαλύτερη αύξηση) με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα νέα οικονομικά κριτήρια. Απώλειες θα έχουν μόνο όσοι είχαν επιπλέον εισοδήματα και τα απέκρυπταν ή δεν περιλαμβάνονταν έως σήμερα στο πεδίο των κριτηρίων.

    Οι αλλαγές στα επιδόματα

    Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Με τη νέα χρονιά το ΕΕΕ αυξάνεται περαιτέρω κατά 16% από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ήδη το Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%). Την οικονομική ενίσχυση λαμβάνουν περίπου 500.000 δικαιούχοι.

    Στο ΕΕΕ υπάρχουν και σήμερα περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εφαρμοστούν και στα άλλα επιδόματα. Σήμερα λοιπόν το δηλούμενο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

    Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

    Επίδομα στέγασης

    Το επίδομα στέγασης αυξάνεται από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

    Το επίδομα στέγασης δίδεται σε περίπου 260.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους και ο δικαιούχος πρέπει να πληροί εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

    Σήμερα επίδομα λαμβάνουν όσοι το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

    Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.

    Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια που ήδη ισχύουν, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

    Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

    Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    Επίδομα παιδιού

    Ενοποιείται η δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

    Έτσι οι πιο ευνοημένοι είναι οι δικαιούχοι που εντάσσονται στη δεύτερη και την τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού, εφόσον βέβαια θα πληρούν τα περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων που θα θεσμοθετηθούν.

    Σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, για μια οικογένεια με δυο παιδιά η ακίνητη περιουσία δεν θα υπερβαίνει τις 210.000 ευρώ και το αυτοκίνητο τα 1.600 κυβικά.

    • Όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ.

    • Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ.

    • Όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ,

    • ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

    Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε περισσότερες από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω 1,5 εκατ. παιδιά, ενώ η ετήσια δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 1.050.000.000 ευρώ.

    Καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

    Το νέο επίδομα ανεργίας

    Μόνο όσους χάσουν την θέση απασχόλησης τους μετά την ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος θα αφορούν οι προωθούμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, που θα περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο επίδομα θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό).

    Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού και μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.

    Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια.

    Ένα πιθανό σενάριο θέλει τους πρώτους μήνες ανεργίας, το επίδομα να ανέρχεται στο 70% του κατώτατου μισθού.

    Βάσει του σχεδιασμού της αρμόδιας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, ακόμη και το σταθερό σκέλος του επιδόματος θα είναι μειωμένο, για όσους εργάζονται με μερική, εκ περιτροπής ή περιστασιακή απασχόληση

    . Νέα κριτήρια και χρονικοί περιορισμοί στην καταβολή του θα προβλεφθούν σύμφωνα με πληροφορίες και για τους εποχικά εργαζόμενους.

    Πιθανό θεωρείται η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος, που σήμερα είναι από 5 έως 12 μήνες, να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

    Στο νέο αυξημένο επίδομα ανεργίας αναμένεται να συγχωνευτεί το επίδομα των 200 ευρώ που καταβάλλεται για τους μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών).

    Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας.

    Θα προβλεφθούν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.

    Διαβάστε επίσης:

    MetLife: Σε συζητήσεις για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της PineBridge

    «Εμφύλιος» στον Όμιλο Σφακιανάκης: Απόφαση Πρωτοδικείου υποχρεώνει τον Σταύρο Τάκη σε λογοδοσία στην πρώην σύζυγο Μιράντα Σφακιανάκη για δάνειο 6,2 εκατ. ευρώ

    Τι συμβαίνει με ΓΕΚ – Intrakat – Metlen, το νέο placement των ΕΛΠΕ και ο Προκοπίου, η πρεμιέρα της νέας Attica, η Μελίνα Τραυλού στα ξενοδοχεία, η Όλγα, το σπίτι στο Ψυχικό και τα νέα ψέματα του Μάτσα, τα κάλεσματα της law firm Κουταλίδη και του Sea Satin, και 3 υπουργοί κοντά σε διαζύγιο



    ΣΧΟΛΙΑ