Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, από τις οποίες στόχος είναι να αντληθούν κεφάλαια τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά μέσω του reopening του 10ετούς ομολόγου που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου και τώρα ξανανοίγει για το επενδυτικό κοινό.

Τα μυστικά της επανέκδοσης αφορούν το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, όπως επίσης και την ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη του, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με βάση την προσφορά και την ζήτηση.

Το reopening στο 10ετές ομόλογο, από το οποίο και είχαν αντληθεί αρχικά 2,5 δισ. ευρώ θα εξακολουθήσει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά της αρχικής έκδοσης.

Δηλαδή, η ημερομηνία λήξης του θα είναι στις 12 Αυγούστου 2029, ενώ ίδιο θα παραμείνει και το επιτοκιακό κουπόνι που είναι στο 3,875%.

Εκείνο που αλλάζει και έχει φυσικά καθοριστική σημασία για την νέα έξοδο στις αγορές, είναι η τιμή έκδοσης για την «δεύτερη σειρά» του ομολόγου.

Εκείνο του Μαρτίου είχε τιμή έκδοσης στο 99,796% της ονομαστικής του αξίας. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει ως τώρα το ομόλογο σημείωσε σημαντική άνοδο της τιμής του, η οποία σήμερα το πρωί βρισκόταν λίγο πάνω από το 121% της ονομαστικής του αξίας με την ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη του να βρίσκεται στο 1,41%.

Το βιβλίο προσφορών που άνοιξε πριν από λίγη ώρα είχε ως τιμή εκκίνησης για την ετησιοποιημένη απόδοση του δεκαετούς στα επίπεδα του 1,55%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πληρώσουν σήμερα ανά 100 ευρώ περίπου… 120 για να δανείσουν την χώρα, με επιτόκιο 3,875%. Καθότι η τιμή έκδοσης είναι παραπάνω από την ονομαστική αξία, αυτό έχει ως συνέπεια να περιορίζει σημαντικά τις προσδοκώμενες αποδόσεις για τους επενδυτές.

Το πλέον σημαντικό για την σημερινή έκδοση είναι ότι με τα δεδομένα αυτά πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ραγδαία αποκλιμάκωση που έχει συντελεστεί στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.