Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, νέο πρόγραμμα κατάρτισης για ανέργους, επίδομα προσωπικής διαφοράς και διπλασιασμό του ποσού για στεγαστικά δάνεια περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που θα εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είναι τα εξής:

1

  1. Προσωπική διαφορά: Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.

Έτσι νωρίτερα θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση συντάξεων το  2024. Μέχρι το τέλος του 2023 οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς για το έτος 2024, νωρίτερα από τη χορήγηση των αυξήσεων για το 2024. Πέρσι το επίδομα προσωπικής διαφοράς δόθηκε μετά την καταβολή των αυξήσεων των συντάξεων ενώ κάθε χρόνο εφόσον υπάρχει πλεόνασμα θα δίνεται πριν την καταβολή των αυξήσεων.

  1. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι:

Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η παρακράτηση του μισθού θα φτάνει στο 10% χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί λίγο ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες εσόδων ύψους 160 εκατ. ευρώ τα οποία θα διασφαλιστούν ως εξής: 70 εκ. ευρώ από το 10% της παρακράτησης του μισθού και το υπόλοιπο, τα 90 εκ. ευρώ από την πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

  1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα. Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας έτσι το καθαρό εισόδημα των εργαζόμενων.

Συγκεκριμένα οι εισφορές μειώθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 (0,42 π.μ. για τον εργαζόμενο και 0,48 π.μ. για τον εργοδότη) και κατά 3 π.μ. τον Ιανουάριο του 2021 (1,21 π.μ. για τον εργαζόμενο και 1,79 π.μ. για τον εργοδότη). Επίσης, από 1/6/2022 μειώθηκε το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ως αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων της λεγόμενης «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, επέρχεται ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Ολα αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

  1. Νέο πρόγραμμα κατάρτισης: Εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και διεθνούς πιστοποίησης 100.000 εργαζομένων και ανέργων σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μία πιστοποίηση – διαβατήριο για τις επιχειρήσεις αυτού του χώρου που ήδη ζητούν όλο και περισσότερους εξειδικευμένους επαγγελματίες.
  2. Διπλασιασμό ποσού για το «Σπίτι μου»:

Συνέχιση του προγράμματος προσιτής στέγης «Σπίτι Μου», που έχει ήδη προσφέρει 5.000 κατοικίες με φθηνά στεγαστικά δάνεια και διπλασιασμό του.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» υποστηρίζει δανειοδότηση για αγορά κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον δεκαπέντε ετών. Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου) εφόσον δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη. Το 75% του κεφαλαίου που χορηγείται από τη ΔΥΠΑ είναι άτοκο ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα κατά τη διάρκεια αποπληρωμής) το δάνειο χορηγείται στο σύνολό του άτοκα.

  1. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ έως το 2027. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, σήμερα είναι ήδη 794 από 500 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, καλύπτουν 1.000.000 εργαζόμενους. Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός μέχρι το τέλος του Μαΐου του 2024.
  2. Αύξηση συντάξεων πάνω από 3%: Νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/24 που θα ξεπερνά το 3%. Οι νεότερες εκτιμήσεις όμως δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2023 μπορεί να φτάσει το 4% και με πληθωρισμό 5% σημαίνει αύξηση συντάξεων για το 2024 στο 4,5%.

Μαζί με το υπόλοιπο 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022), η συνολική αύξηση φτάνει στο 5%. Αν όμως αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο πληθωρισμός, τότε η αύξηση θα είναι πιο ψηλά και από το 5%.

Οι νέες προβλέψεις όμως που θα συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες αφενός γιατί αναμένεται υπερδιπλάσια ανάπτυξη για φέτος και αφετέρου διότι το 2024 θα πληρωθεί και το υπόλοιπο της αύξησης του 2023.

  1. Κοινωνική κατοικία: Θα τρέξει αυτή την τετραετία ο θεσμός της κοινωνικής αντιπαροχής. Έτσι να ενοικιάσουν σπίτι με πολύ χαμηλό μίσθωμα θα έχουν την ευκαιρία 2.500 δικαιούχοι από 18 έως 39 ετών μέσω του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», το οποίο θα ξεκινήσει το νέο υπουργείο Οικογένειας.

Το πρόγραμμα προβλέπει την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών.

Ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων θα παραχωρηθεί από τη ΔΥΠΑ και πρόκειται για ακίνητα που «κληρονόμησε» μετά την κατάργηση του ΟΑΕΔ.

Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων, ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.

  1. ΕΚΑΣ: Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρο το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων – Ποιες ενισχύσεις έρχονται άμεσα και ποιες από το 2024