Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση του φετινού δανειακού προγράμματος και η οριστικοποίηση του νέου για το 2025 που αναμένεται να ανακοινωθεί το Δεκέμβριο λίγο πριν την εκπνοή του 2024. Τα περιθώρια για μια νέα μεγάλη έκδοση φέτος περιορίζονται όσο πλησιάζουμε προς τις αμερικανικές εκλογές, γεγονός που δεν πιέζει όμως το Δημόσιο αφού ο στόχος φέτος έχει σχεδόν καλυφθεί ενώ είναι ακόμη προγραμματισμένες δύο ακόμη τακτικές δημοπρασίες ομολόγων που σίγουρα θα υπερκαλύψουν το στόχο σε μια χρονιά που όλα δείχνουν, πάλι, προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το δανειακό πρόγραμμα του 2025 αναμένεται να κινηθεί στην περιοχή των 8 – 10 δισ. ευρώ με την πρώτη μεγάλη κίνηση να εκτιμάται πως θα γίνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στις αρχές του έτους ως είθισται. Αυτή θα είναι η πρώτη από τις περιορισμένες, μεγάλες, εκδόσεις που αναμένεται να κάνει το Δημόσιο και τον επόμενο χρόνο, μια στρατηγική που ακολούθησε και φέτος με τις δύο μεγάλες κοινοπρακτικές εκδόσεις να υλοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου με τις οποίες κάλυψε σχεδόν τα 7 από τα 10 δις. ευρώ που αναζητούσε συνολικά φέτος.

Στα αβαντάζ της επόμενης χρονιάς θα συγκαταλέγονται τρείς σημαντικοί παράγοντες. Ο πρώτος είναι πως η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με τη θετική εξέλιξη μιας ακόμη σημαντικής προαγοράς χρέους, τριών ετησίων δόσεων διμερών δανείων (GLF) που λήγουν στην περίοδο 2026-2028, συνολικού ύψους σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από μέρος των διαθεσίμων τα οποία έχει η χώρα σχηματίσει από το 2018 ως μια πρόσθετη εγγύηση προς τον ESM, τότε, για την έξοδο της από το Μνημόνιο.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η απελευθέρωση μέρους αυτού του αποθέματος, της τάξης των 5 δισ. ευρώ για αυτή την προαγορά, εκτιμάται πως μπορεί να στείλει ένα ακόμη μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την εγχώρια οικονομία, καθώς οι Ευρωπαίοι παραμένουν ο μεγαλύτερος μας πιστωτής και θα έχει αξία ως κίνηση να επιτρέψουν στη χώρα να αξιοποιήσει την εγγύηση αυτή.

Ο δεύτερος παράγοντας θα έχει να κάνει με την δημοσιονομική υπεραπόδοση που πιθανότατα θα πιστοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους θωρακίζοντας το ελληνικό επιχείρημα περί αξιόπιστης δυνατότητας της χώρας για σταθερή αποκλιμάκωση χρέους.

Ο τρίτος παράγοντας που αναμένεται να ενισχύσει την υλοποίηση του δανειακού προγράμματος του 2025 με ευνοϊκούς όρους είναι το ότι το 2025 αναμένεται, εκτός κάποιου μεγάλου απροόπτου, το έτος κατά το οποίο η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s, την άνοιξη, θα αναβαθμιστεί περαιτέρω από άλλους οίκους που της την έχουν ήδη χορηγήσει ενώ θα περάσει και το ΧΑ σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός τελεί πάντα υπό την αβεβαιότητα των διεθνών εξελίξεων και των εξωγενών ρίσκων που για μια ακόμη φορά είναι ισχυρά.

Χθες η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν στο 3,01% ενώ το ελληνικό πενταετές διαπραγματευόταν στο 2,370% σταθερά χαμηλότερα από το 2,460% του γαλλικού.

Διαβάστε επίσης:

OTE: Πρόστιμο €33,5 εκατ. για τη θυγατρική στη Ρουμανία – Θα προσβάλλει την απόφαση η Telekom Romania
Goldman Sachs για Ελλάδα: Νέες χαμηλότερες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος και αναβαθμίσεις στον ορίζοντα

Σφακιανάκης ΑΕΒΕ: Οι όροι της Fortress για τα δάνεια των 305 εκατ. ευρώ και η δικαστική «μάχη» Μιράντας Σφακιανάκη-Σταύρου Τάκη