ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόνιμο χαρακτήρα αναμένεται να αποκτήσει το πρόγραμμα δημοπρασιών που υλοποιεί ο ΟΔΔΗΧ, καθώς η αποτίμηση του πιλοτικού τριμηνιαίου προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 21 Ιουνίου κρίνεται ιδιαίτερα θετική ως προς τη βελτίωση των συνθηκών στη δευτερογενή αγορά, που ήταν η βασική επιδίωξη.
Με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στις 21 Ιουνίου με μια ακόμη δημοπρασία αναμένεται να ανακοινωθεί και το νέο πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα, με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό.
Η στρατηγική στόχευση της πρωτοβουλίας του ΟΔΔΗΧ να υιοθετήσει τριμηνιαίο πρόγραμμα δημοπρασιών, το οποίο ξεκίνησε στις 19 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 21 Ιουνίου, ήταν η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.
Το συγκεκριμένο μέτρο αποφασίστηκε από τον ΟΔΔΗΧ ως μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας αφενός μπορεί να αντλήσει συγκεκριμένα ποσά, κατά κανόνα μικρότερα των κοινοπρακτικών εκδόσεων.
Αφετέρου όμως οικοδομεί ένα χρονικό ορίζοντα σε μια κατά κανόνα ρηχή αγορά, «τακτοποιώντας» κατά κάποιο τρόπο τις προσδοκίες και διευκολύνοντας την εξομάλυνση δύσκολων σημείων στην καμπύλη.
Πρακτικά με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας δίνεται σήμα στην αγορά πως σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ο ΟΔΔΗΧ θα έχει τη δυνατότητα να «παρέμβει» αφού έχει λάβει το προηγούμενο διάστημα πολύτιμο feedback από τους βασικούς διαπραγματευτές της αγοράς.
Πρακτικά ο συνδυασμός των πληροφοριών που λαμβάνει από τους Primary Dealers «
Κυρίως η ρευστότητα και η ενίσχυση της καμπύλης σε σημεία που κρίνει ο ΟΔΔΗΧ απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία, σύμφωνα με τους βραχυπρόθεσμους αλλά και τους μεσομακροπρόθεσμους στόχους του.
Μέσω των προηγούμενων δημοπρασιών στις 19 Απριλίου και στις 17 Μαΐου ο ΟΔΔΗΧ άντλησε συνολικά 700 εκατ. ευρώ καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του φετινού στόχου των περίπου 7 δισ. ευρώ για το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα.
Η νέα δημοπρασία, η τελευταία στο πλαίσιο του τρέχοντος τριμηνιαίου προγράμματος, θα διεξαχθεί παραμονές εκλογών, στις 21 Μαΐου.
Όπως και στις δύο προηγούμενες κινήσεις οι τελικές αποφάσεις του Οργανισμού, πρώτον για το εάν τελικά θα γίνει η κάθε δημοπρασία στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δεύτερον για το ποιο ομόλογο θα δημοπρατηθεί και τρίτον για το τι ποσό θα δημοσιοποιείται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μια ημέρα δηλαδή πριν την έκαστη δημοπρασία.
Ο λόγος είναι προφανής καθώς ποτέ δεν αποκαλύπτεται το είδος της έκδοσης πριν ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να αποτραπεί η σπέκουλα στην αγορά.
Παράλληλα, και σε αυτή την περίσταση για τις αποφάσεις θα λαμβάνεται υπόψιν και το feedback από την ομάδα των Βασικών Διαπραγματευτών της αγοράς, προκειμένου η τελική επιλογή από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ να είναι όσο πιο στοχευμένη γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία της αγοράς.
Να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς κινήθηκε στην περιοχή του 3,7% εγγύτερα στην απόδοση του ισπανικού στο 3,3% και σταθερά χαμηλότερα από το 4,1% που διαπραγματεύεται το ιταλικό.
Το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό Bund διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες έναντι 180 του αντίστοιχου ιταλικού.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»