ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την πλάτη στο καθεστώς της τηλεργασίας γυρίζουν ολοένα και περισσότεροι εργοδότες και εργαζόμενοι, επιστρέφοντας στους χώρους εργασίας παρά το γεγονός ότι καθημερινά αυξάνεται τόσο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, όσο και το κόστος μετάβαση των εργαζομένων σε αυτές.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, μετά το πέρας της πανδημίας, είναι πλέον ελάχιστοι οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που προτιμούν περισσότερη ευελιξία στο καθεστώς απασχόλησης, παρόλο που έχει θεσμοθετηθεί σαφές πλαίσιο εφαρμογής της τηλεργασίας.
Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος «Η εξ’ αποστάσεως εργασία ή η τηλεργασία δυστυχώς μετά την πανδημία έχει πολύ χαμηλή έκταση πλέον στην Ελλάδα». Ο σημαντικότερος λόγος, όπως μας εξηγεί, είναι ότι οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η απόδοση του εργαζόμενου δεν είναι η ίδια όταν εργάζεται σε καθεστώς τηλεργασίας. Παράλληλα, ο εργαζόμενος έχει το άγχος ότι δεν θα αξιολογηθεί το ίδιο με όσους εργαζόμενους παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
«Όσοι τηλεργάζονται είναι εκείνοι που πληρώνουν το «μάρμαρο», όταν ο εργοδότης θέλει να καταγγείλει κάποια ατομική σύμβαση εργασίας σε σχέση με όσους έχουν καθημερινή φυσική παρουσία. Το φαινόμενο καταγράφεται ως τέτοιο και στην Ευρώπη, ωστόσο η τηλεργασία δεν καταγράφει τόσα χαμηλά ποσοστά όσο στην Ελλάδα, καθώς παρέχονται και φορολογικά κίνητρα στους εργοδότες για τον αριθμό των εργαζομένων που βρίσκονται σε τηλεργασία ή αγοράζουν τεχνολογικό εξοπλισμό. Το φαινόμενο της τηλεργασίας δεν έχει επεκτατικό ρυθμό και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία» υπογραμμίζει ο κ. Καρούζος.
Σημειώνοντας ότι «Θα πρέπει να περιμένουμε την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που βρίσκεται στα σκαριά, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σαφείς κατευθύνσεις προσπαθεί να άρει όλους αυτούς τους φόβους και να δημιουργήσει ένα εκσυγχρονιστικό εργαλείο παροχής εργασίας ισότιμο για όλους τους εργαζόμενους , αλλά και προς όφελος των επιχειρήσεων».
Νομοθετικό πλαίσιο
Στη χώρα μας η τηλεργασία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Κατ’ εξαίρεση, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, η τηλεργασία μπορεί να εφαρμόζεται:
α) Μετά από απόφαση του εργοδότη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η συνδρομή των οποίων διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού και για όσο χρόνο διαρκούν οι λόγοι αυτοί.
β) Μετά από αίτηση του εργαζόμενου, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου της υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας και όχι στις εγκαταστάσεις του εργοδότη και για όσο χρόνο διαρκεί ο κίνδυνος αυτός. Σε περίπτωση που ο εργοδότης διαφωνεί, ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας.
Κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας, ήτοι το κόστος του εξοπλισμού, εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού και της αποκατάστασης των βλαβών.
Παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά.
Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους, καθώς και του κόστους, σε μηνιαία βάση, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου.
Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου, υπολογίζονται αναλογικώς προς τη συχνότητα και τη διάρκεια της τηλεργασίας, την παροχή ή όχι εξοπλισμού και κάθε άλλο σχετικό στοιχείο.
Επίσης εντός οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, περιλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους όρους εργασίας που διαφοροποιούνται λόγω της τηλεργασίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:
α) Το δικαίωμα αποσύνδεσης
β) Την ανάλυση του πρόσθετου κόστους, με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία, ιδίως, το κόστος τηλεπικοινωνιών, του εξοπλισμού και της συντήρησής του και τους τρόπους κάλυψής του από τον εργοδότη.
γ) Τον αναγκαίο για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμό, τον οποίο διαθέτει ο τηλεργαζόμενος ή του παρέχει ο εργοδότης και τις διαδικασίες τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης και αποκατάστασης των βλαβών του εξοπλισμού αυτού.
Διαβάστε επίσης
Η ανάγκη για μια άλλη Τηλεργασία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων