ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, τα μετρητά του «μαξιλαριού» (Cash is the King όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες) και η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους με ευνοϊκούς όρους είναι τα τρία ισχυρά assets για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία πλησιάζει με αργό, αλλά σταθερό ρυθμό την επενδυτική βαθμίδα. Κάτι που καλώς εχόντων των πραγμάτων, σύμφωνα τουλάχιστον με την κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά θα κερδίσει πάλι η χώρα, ίσως εντός του 2022 μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Η τελευταία έκθεση της Moody’s, η οποία επέλεξε την Παρασκευή να μην μεταβάλλει την αξιολόγηση της για την Ελλάδα, ούτε να βελτιώσει τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές πρακτικά εξηγεί γιατί η χώρα υποστηρίζει την τρέχουσα αξιολόγηση, μέχρι νεοτέρας. Το ενδεχόμενο μη αναβάθμισης ήταν κυρίαρχο στην αγορά από την προηγούμενη εβδομάδα και οι πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μικρές πιθανότητες αναβάθμισης των προοπτικών που όπως αποδείχθηκε δεν επιβεβαιώθηκαν.
Όπως συνηθίζουν να λένε παράγοντες της αγοράς τα τελευταία σκαλοπάτια προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ίσως αποδειχθούν και τα πιο απαιτητικά. Τα μεγάλα ζητούμενα για τους οίκους από εδώ και πέρα και καθώς θα προσεγγίζουμε την επενδυτική βαθμίδα είναι αφενός η ταχεία επιστροφή στην δημοσιονομική ορθότητα, οι μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν μια ταχεία ανάκαμψη, με όχημα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που θα επιτρέψει με τη σειρά της την δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας και η εξυγίανση της οικονομίας από την βαριά κληρονομιά της κρίσης, δηλαδή το ιδιωτικό, κόκκινο, χρέος.
Σύμφωνα με το report του διεθνούς οίκου, που επέλεξε να το δημοσιοποιήσει λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του να αναβάλλει την αξιολόγηση του, που ήταν προγραμματισμένη το βράδυ της Παρασκευής, αναδεικνύει για παράδειγμα την περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ορατά αποτελέσματα υπό την μορφή αυξημένης ροής επενδύσεων και παγίωσης των μεσοπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας ως ένα στοιχείο που θα συνηγορήσει υπέρ μιας αναβάθμισης στο μέλλον.
Αντιθέτως οι πιέσεις για υποβάθμιση θα ενταθούν εάν παγώσουν ή ακόμη χειρότερα αναστραφούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει μια διαρκής πρόκληση.
Στον αντίποδα παράγοντες με άριστη γνώση της αγοράς και χρόνων εμπειρία στις κινήσεις των διεθνών οίκων, εκτιμούσαν πως η απόφαση του διεθνούς οίκου να μην μας κάνει τη χάρη μιας νέας αναβάθμισης, έστω και των προοπτικών, τώρα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την θετική έκπληξη που μας είχε κάνει τον Νοέμβριο του 2020 αναβαθμίζοντας τότε, το ελληνικό αξιόχρεο. Όπως εκτιμούν και λογικά, θα ήταν δύσκολο μια νέα κίνηση άμεσα, τόσο γρήγορα.
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση της Moody’s να αναβάλει την έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή και την αξιολόγηση δεν είναι μια πρακτική που δεν συνηθίζεται. Η υποχρέωση των οίκων να ανακοινώνουν προκαταβολικά, στις αρχές του έτους συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες μπορεί να αναθεωρήσουν την αξιολόγηση περιορίζεται στην ανακοίνωση. Δεν είναι υποχρεωμένοι, εάν κρίνουν πως δεν συντρέχει κάποιος λόγος να προβούν σε αναθεώρηση της αξιολόγησης τους.
Η επόμενη προγραμματισμένη κίνηση από την Moody’s είναι για τις 19 Νοεμβρίου. Μια ημερομηνία που θα μπορούσε να σημάνει, βελτίωση στις προοπτικές αξιολόγησης (outlook), τουλάχιστον, εφόσον στα «πινακάκια» του ξένου οίκου με αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τα θετικά, είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ή τα στάσιμα… Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένο πως μέσα στο χρόνο αναμένονται επαναξιολογήσεις και από τους άλλους 4 οίκους, το προσεχές, δεύτερο εξάμηνο είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς τα δείγματα γραφής που θα δώσει η ελληνική οικονομία θα είναι καθοριστικά για την δυναμική ανάκαμψης το 2022 και μετά που είναι το μεγάλο ζητούμενο για όλους.
Διαβάστε επίσης:
Moody’s: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν φτερά στην ανάπτυξη της Ελλάδας
Moody’s: Σε ποιες ελληνικές τράπεζες «βλέπει» αυξήσεις κεφαλαίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike