ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι παλινωδίες του Τραμπ και η ακραία επιθετική αλλά και άτσαλη συμπεριφορά του έχουν κτυπήσει τις αγορές στο μαλακό υπογάστριο: Την κατάρρευση της εμπιστοσύνης για το τι ξημερώνει όχι το επόμενο πρωί, αλλά – διασταλτικά – την επόμενη ώρα.
Μετά την προσωρινή ανακούφιση και το rebound στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, στον απόηχο της καλοδεχούμενης παράτασης 90 ημερών που σφύριξε ο Τραμπ και αποδέχθηκε η ΕΕ, αργά το απόγευμα της Πέμπτης η Wall Street κατρακυλούσε πάλι υπό το φόβο της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με την Κίνα αλλά και της ευρύτερης αβεβαιότητας. Ο Dow Jones διολισθαίνει 3,7% στις 39.058 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί άνω του 5% και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες σχεδόν 4,5%.
Η μεταβλητότητα όπως όλα δείχνουν έχει έλθει για να μείνει στην παγκόσμια αγορά με την αγωνία να κτυπά κόκκινο και για το πως θα κινηθούν τα ευρωπαϊκά ταμπλό την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν το μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο που είναι οι επιπτώσεις από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Κίνα άλλωστε είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας φτάσει να κατέχει θέσεις άνω του 1 τρισ. δολαρίων το 2013, με μια πολιτική που στόχευε στη σταθεροποίηση του δικού της νομίσματος. Οι γεωπολιτικές εντάσεις των τελευταίων ετών περιόρισε τα ποσά αυτά κάτω από το 1 τρις. παρόλα αυτά ο μεγάλος «εχθρός» του Τραμπ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους, ενώ αντίστοιχες θέσεις έχουν και οι χώρες της ΕΕ.
Την Πέμπτη το αμερικανικό δολάριο αποδυναμωνόταν έναντι του γεν, του ελβετικού φράγκου και του ευρώ – με το ευρώ να κινείται ανοδικά σχεδόν κατά 2,3% σημειώνοντας το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα από το 2022 – αλλά και άλλων ισοτιμιών όπως του αυστραλιανού δολαρίου, καθώς οι αγορές προσπαθούσαν να αφομοιώσουν τη νέα αλλαγή στη στάση του Τραμπ. Αργά το απόγευμα η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου έπαιρνε ωστόσο πάλι την ανιούσα προς το 4,3%, μετά το sell – off της Τετάρτης που πιθανότατα μάλλον πυροδότησε και τη στροφή των …90 ημερών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Το sell – off στα ομόλογα, κίνηση που στις αναλύσεις τους τα διεθνή μέσα συνδέουν και με τις ρευστοποιήσεις hedge funds, τρόμαξε όπως φαίνεται ακόμη και τον Τραμπ που αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω, σε μια απόφαση την οποία χαιρέτησε η Ευρώπη δηλώνοντας επίσης παύση εχθροπραξιών και διαπραγμάτευση. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πόσο τελικά είναι δυνατόν, πια, να αντιστραφεί η ζημιά που έχει γίνει στην παγκόσμια οικονομία, πρωτίστως στην οικονομία των ΗΠΑ. Μπορεί τα νούμερα των ποσών που εξανεμίστηκαν στις χρηματαγορές την τελευταία εβδομάδα να ζαλίζουν. Η μεγάλη ζαλάδα όμως και αυτό που ακόμη δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί είναι τι σημαίνει η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα τοτέμ της αμερικανικής αγοράς, όπως είναι τα αμερικανικά ομόλογα, και πόσο εύκολο είναι, με τον Τραμπ στην αρχή της θητείας του, η εμπιστοσύνη να αποκατασταθεί με βιώσιμο τρόπο. Πόσο εύκολα δηλαδή μπορεί να μαζέψει κανείς τον προβληματισμό που προκύπτει στην αγορά για το εάν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα μπορούν να διατηρήσουν το status τους ασφαλές καταφύγιο στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, όταν με τις πολιτικές του ο Λευκός Οίκος, επιβάλλοντας τη μεγαλύτερη δασμολογική επίθεση των τελευταίων 100 ετών, επιχειρεί να ανατρέψει δεδομένα ετών.
Η σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο τις επόμενες ώρες και ημέρες, χωρίς να απαιτηθεί η λήψη άλλων μέτρων παρέμβασης έκτακτου χαρακτήρα. “Η τελευταία απόφαση του Τραμπ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας” σχολίασε η Ντερ Λάιεν στο Χ κάνοντας λόγο για την ανάγκη ύπαρξης σαφών και προβλέψιμων συνθηκών για τη λειτουργία του εμπορίου και των αλυσίδων εφοδιασμού.
Με την αντίδραση της Κίνας να παραμένει ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας το παιχνίδι στις αγορές πρακτικά τώρα ξεκινά, με την αμερικανική αγορά ομολόγων να παραμένει το μεγάλο βαρόμετρο των ορίων και των περιθωρίων που έχει πραγματικά ο Τραμπ να υλοποιήσει το σχεδιασμό του. Μπορεί να μην είναι ίδιες οι αναλογίες αλλά παραμένει χρήσιμο το παράδειγμα της Βρετανίδας Λιζ Τρας που η απόφαση της να αγνοήσει τις αγορές την «κατέστρεψε» με συνοπτικές διαδικασίες. Άλλωστε από όλες τις αγορές εκείνη που πραγματικά μπορεί να ταρακουνήσει τους πολιτικούς είναι παραδοσιακά η αγορά ομολόγων, καθώς καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εάν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. _
Διαβάστε επίσης
Φον ντερ Λάιεν: Η EE και τα ΗΑΕ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
