Μολύβι και χαρτί έχει πάρει το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό, έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα στους στόχους του φετινού προϋπολογισμού.

Μάλιστα ο Απρίλιος θεωρείται πολύ κρίσιμος μήνας για την πορεία της οικονομίας καθώς θα πρέπει να κατατεθεί στην κομισιόν νέο σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής το οποίο θα περιλαμβάνει τους νέους στόχους του Υπουργείου Οικονομικών για τη φετινή ανάπτυξη αλλά και τον πληθωρισμό.

Παράλληλα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες συζητήσεις για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει της ενισχυμένης εποπτείας.

Κρίσιμες επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η τελική διαβούλευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών (ΕΚΤ, Επιτροπή, ESM) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Χρήστο Σταϊκούρα έχει προσδιοριστεί για τις 6 Απριλίου., καθώς προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό για να διευκολυνθεί η απόφαση εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία που θα πρέπει να ληφθεί από το Eurogroup, αλλά και από την Κομισιόν.

Το Μεσοπρόθεσμο

Στο τέλος Απριλίου η Ελλάδα Θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους νέους στόχους της χώρας για τους βασικούς δείκτες της Ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη εξίσωση Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου η ανάπτυξη του 2022 αναμένεται να περιοριστεί από 4,5% στο 3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραψε το mononews, η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση που θα δώσει στη δημοσιότητα στις 7 Απριλίου το βασικό σενάριο «βλέπει» την ανάπτυξη να «προσγειώνεται» φέτος στο 3,8% (https://www.mononews.gr/oikonomia/prosgiosi-tou-anaptixis-sto-38-gia-to-2022-vlepi-i-tte) και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 5,1%.

Στο δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, η ανάπτυξη φέτος θα μπορούσε να υποχωρήσει σε μέσα επίπεδα στο 2,8%, παραμένοντας ωστόσο κοντά στο 3%, ενώ σε αυτό το σενάριο ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα μπορούσε να κινηθεί στο 6%.

Αντίστοιχα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ανεβάσει τον πήχη για τον φετινό πληθωρισμό, πολύ πάνω από τον στόχο του 0,8% που έχει αναγράφει στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος στόχος που θα τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο να κινείται στην περιοχή του 4% – 5%. Κι αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως την μεθεπόμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει πληθωρισμό για το μήνα Μάρτιο κοντά στο 8%, έναντι του 7,2% τον Φεβρουάριο.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία του περασμένου Φεβρουαρίου δεν είχαν προλάβει να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο «γρίφος» του δημοσιονομικού χώρου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να περιγράψει τους στόχους και το δημοσιονομικό χώρο που θα πρέπει να δημιουργηθεί, προκειμένου να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφού τα οποία σχέδια για κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό στο “καυτό” θέμα της ενεργειακής κρίσης έχουν μετατεθεί για τον ερχόμενο Μάιο.

Δεν θα πρέπει να ξέχνα κανείς, πως έως σήμερα οι κρατικές επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα χρήματα από το οποίο όμως στερεύουν και πολύ σύντομα να κληθεί να συνδράμει ο κρατικός προϋπολογισμός, απειλώντας την πορεία του.

Είναι ενδεικτικό, ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από το οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, χρηματοδοτήθηκε σε έναν μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη ανάπτυξη του 2021 και συγκεκριμένα δημιουργήθηκε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 1 δις ευρώ.

Εδώ και καιρό, ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν πρόκειται να αλλάξει ο στόχος για το φετινό έλλειμμα που έχει τοποθετηθεί στο 1,4%, ακόμα και αν η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως για επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023.