Ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 3% για πρώτη φορά σε 2 1/2 χρόνια και η Ιταλία ανέφερε χαμηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση, επιβεβαιώνοντας μια τάση που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τη μείωση των επιτοκίων.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, αυξήθηκαν 2,4% από πέρυσι τον Μάρτιο μετά από άνοδο 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Insee. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη 2,8% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ο πληθωρισμός είχε ήδη πέσει κάτω από το 2% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν επιτάχυνση στο 1,3% από 0,8% τον Φεβρουάριο, αλλά αυτό ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο 1,5%.

1

Οι αναγνώσεις την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δείξουν μια μικρή επιβράδυνση του επιτοκίου για το νομισματικό μπλοκ των 20 εθνών στο 2,5%, ενώ το μοντέλο nowcast του Bloomberg Economics υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να πέσει έως και 2,3%, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία.

Με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν το μήνυμα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι και οι αγορές συμμερίζονται αυτήν την προσδοκία, με τους επενδυτές να τιμολογούν σχεδόν πλήρως τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο 3,75% από 4% στη συνεδρίαση του ιδρύματος στις 6 Ιουνίου.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερου ντε Γκαλχάου δήλωσε ότι μια περικοπή στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Απριλίου είναι επίσης μια πιθανότητα και προειδοποίησε ότι η αναμονή πολύ αργά για να κινηθεί κινδυνεύει να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία.

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι πλέον ισορροπημένοι, αλλά οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι καθοδικοί», δήλωσε ο Villeroy σε ομιλία του την Πέμπτη. «Ήρθε η ώρα να ασφαλιστούμε έναντι αυτού του δεύτερου κινδύνου ξεκινώντας μειώσεις επιτοκίων».

Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις πιέσεις στις τιμές, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών όπου η εργασία αποτελεί μεγάλο μερίδιο του κόστους.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην περιοχή Άρνα του δήμου Σπάρτης

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 10,1% σημείωσαν φέτος τον Ιανουάριο τα τροχαία ατυχήματα

Ρωσία: Θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στο 2ο τρίμηνο για να καλύψει τη διαφορά με τις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+