Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ο κρίσιμος Μάρτιος του ελληνικού χρέους

Ο κρίσιμος Μάρτιος του ελληνικού χρέους

Χρήστος Σταϊκούρας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πρόωρες αποπληρωμές των σχεδόν 7,2 δισ. ευρώ που επιδιώκει να κάνει το Δημόσιο προς ΕΕ και ΔΝΤ στέλνοντας ένα ακόμη σήμα στις αγορές πως η Ελλάδα έχει πάρει διαζύγιο με το «παρελθόν» αθετήσεων πληρωμών προς τους πιστωτές της.

Πρόκειται για ένα βήμα που έχει σχεδιαστεί προσεκτικά εδώ και μήνες και πλέον φέρεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία, ειδικά όσον αφορά στο σκέλος των 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ όπου η κατάσταση ξεκαθάρισε πιο σύντομα όπως έχει γράψει το Mononews.

Ένας στόχος που θα ήταν θετικός για την Αθήνα θα ήταν οι αποπληρωμές να γίνουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κάτι που όπως εκτιμούν αναλυτές θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής απέναντι σε μια σειρά θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία, με κεντρικό ρόλο φυσικά στη θετική στάση της ΕΚΤ απέναντι στο ελληνικό χρέος.

Πάγιος στόχος είναι να διευκολύνεται περαιτέρω η στάση των επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, ειδικά σε μια περίοδο που έχει ολοκληρωθεί η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού την οποία βίωσε η ευρωπαϊκή, κατ’ επέκταση η ελληνική οικονομία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της επόμενης ομολογιακής έκδοσης στην οποία θα προχωρήσει το Δημόσιο, που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει μια νέα κίνηση και τα χαρακτηριστικά αυτής. Θα είναι δηλαδή μια νέα κοινοπρακτική έκδοση, μεσοπρόθεσμης ή βραχυπρόθεσμης διάρκειας; Θα είναι μια πιο μακροπρόθεσμη έκδοση; Τα ερωτήματα αυτά όπως εκτιμάται στην αγορά είναι σχετικά νωρίς να απαντηθούν με την πρώτη ομολογιακή έκδοση να είναι σχετικά νωπή χρονικά.

Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επικείμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη ως προς το στίγμα που θα δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ για τη νομισματική πολιτική. Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο θα αναμένεται, πιθανόν το Μάρτιο, και μια αποσαφήνιση από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας του καθεστώτος που θα ισχύει για τα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PEPP.

Το αρχικό σήμα δόθηκε το Δεκέμβριο και εκλήφθηκε ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρέος, ωστόσο καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία του PEPP αλλά και του καθεστώτος ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, όσο πιο εύληπτα (για τις αγορές) είναι ορισμένα πράγματα τόσο καλύτερα, σχολιάζουν αναλυτές.

Επιπλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται οι τοποθετήσεις της Moody’s και της DBRS στις 18 Μαρτίου, τις οποίες θα ακολουθήσει η S&P στις 22 Απριλίου, δίνοντας ένα σημαντικό στίγμα των προθέσεων των οίκων για την ταχύτητα με την οποία θα δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες, όπως είναι η κυρίαρχη προσδοκία.

Η Fitch προ ημερών αναβάθμισε μόνο την προοπτική αξιολόγησης (outlook) τηρώντας στάση αναμονής για κάτι επιπλέον (αναμένεται να επανατοποθετηθεί στις 8 Ιουλίου με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό ανακοινώσεων). Είναι προφανές πως ο δρόμος προς την επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι περίπατος, είναι όμως εξίσου προφανές πως όσο συσσωρεύονται θετικές ειδήσεις για την οικονομία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του υψηλού αποθέματος ταμειακών διαθεσίμων, τη «στήριξη» από τη Φρανκφούρτη και την δέσμευση σε δημοσιονομική σύνεση και μεταρρυθμιστική πειθαρχία, ο βαθμός δυσκολίας θα περιορίζεται σταδιακά.

Διαβάστε επίσης

DBRS: Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα

Fitch: Η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα στηρίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Στήριξη Λαγκάρντ στην Ελλάδα: Πολύ ισχυρό σήμα η ειδική αναφορά στη χώρα στην ανακοίνωση της ΕΚΤ