Νέα έκρηξη τιμών καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες λόγω της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που αποτυπώνονται στις αγορές, από το ενδεχόμενο κλεισίματος της στρόφιγγας το φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Το θέμα άλλωστε θα απασχολήσει και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Eυρωπαίων ηγετών, χωρίς να αναμένονται σημαντικές αποφάσεις, παρά το κοινό μέτωπο που έχουν συγκροτήσει Ελλάδα και Ιταλία για την πρόταση να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι.

1

Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εκτοξευθεί στα 313 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή σε επίπεδο έτους αγγίζει τα 234,8 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα (για όλο το 2022 υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ έχουν προέλθει από κονδύλια του προϋπολογισμού) έχουν υπολογιστεί με βάση μια μέση τιμή για το β’ εξάμηνο του έτους στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, σε περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού σε επίπεδο έτους διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τη βάση υπολογισμού, τότε θα απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για να καλύψουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα.

Αυτό το ενδεχόμενο άλλωστε, άφησε ανοιχτό και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας για νέες παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του έτους σε ρεύμα και καύσιμα.

Φυσικά, όσο υψηλότερα διαμορφώνεται η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τόσα περισσότερα κονδύλια εισρέουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει με σχεδόν 5,2 δισ. τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πώς θα απαιτηθούν κονδύλια και από τον Κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία θα προέλθουν από τη δημιουργία ενός επιπλέον δημοσιονομικού χώρου.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η βάση υπολογισμού για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνονται στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας.

Ήδη, τις τελευταίες μέρες οι τιμές έχουν υπερβεί το όριο των 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και διαμορφώνονται στα 134 ευρώ.

Όπως σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κάτω από 100 ευρώ τότε ανοίγει παράθυρο δημοσιονομικού χώρου. Σε αντίθετη περίπτωση για κάθε 10 ευρώ που υπερβαίνει αυτό το όριο, οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους, «ροκανίζοντας» ή ακόμα και εξαφανίζοντας τον όποιο δημοσιονομικό χώρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για διατήρηση των διεθνών τιμών της ενέργειας σε υψηλό επίπεδο και τους επόμενους μήνες με φόντο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θεωρείται βέβαιο πως το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αναζητήσει επιπλέον πόρους με κύριες πηγές δεξαμενής άντλησης κονδυλίων τις τουριστικές εισπράξεις, αλλά και την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων.

Διαβάστε επίσης:

Τα 3+1 σημεία των νέων μέτρων για την ακρίβεια – Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών

Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

ΥΠΟΙΚ: Συνολικά 166 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης