• Οικονομία

    Ο χρυσός φέρνει καλά νέα: Ρεκόρ όλων των εποχών για την αξία των διαθεσίμων που έχει η Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ

    Χρυσός: Γιατί οι Γερμανοί σπεύδουν σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου


    Υπάρχουν και καλά νέα, μέσα στην πολύπλευρα ζοφερή, υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα, εξ αιτίας του κορονοϊού…

    Τα καλά αυτά νέα έρχονται από τη… σελίδα 331 της ετήσιας έκθεσης της Tράπεζας της Ελλάδος, η οποία και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή. Εκεί λοιπόν καταγράφεται η ποσότητα του χρυσού που διαθέτει η χώρα, η αγοραία αξία του οποίου έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Απόρροια βεβαίως της ισχυρής ανατίμησης του πολύτιμου μετάλλου.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στα τέλη του 2019 η Ελλάδα είχε 4,83 εκατ. ουγγιές χρυσού, των 31,1 γραμμαρίων η μία. Κατείχε δηλαδή 150,3 τόνους χρυσού.

    Καθώς η spot τιμή του ‘’βασιλιά’’ των μετάλλων είχε διαμορφωθεί στα 1.354,104 ευρώ ανά ουγγιά (αντικατοπτρίζοντας την συναλλακτική ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με τα αμερικανικό δολάριο) η συνολική αποτίμηση του χρυσού της Ελλάδος έφτασε στα 6,54 δισ. ευρώ. Ενισχυμένη κατά 21,4% σε ετήσια βάση και φτάνοντας σε ένα νέο ιστορικό υψηλό. Εξαιρουμένων βεβαίως των αποτιμήσεων που ίσχυαν στην ακραία πληθωριστική για το εθνικό μας νόμισμα, κατοχική περίοδο.

    Αν πάντως ληφθεί υπόψη η τωρινή αποτύπωση της spot τιμής του χρυσού (1.400,85 ευρώ ή 1.498,8 δολάρια ανά ουγγιά, τότε και η αξία του χρυσού της Ελλάδος έχει αυξηθεί περαιτέρω κατά 3,5% περίπου. Κινούμενη πλέον στις παρυφές των 6,8 δις ευρώ.

    Στους 150,3 τόνους τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις

    Μπορεί βεβαίως τυπικά ο χρυσός της Ελλάδος να υπολογίζεται σε 150,3 τόνους, πλην όμως από την ποσότητα αυτήν οι… 30,65 τόνοι λείπουν και συνιστούν απαιτήσεις. Διότι έχουν πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ, κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου. Η ελληνική συμμετοχή μεταφράζεται σε 985.600 ουγγιές χρυσού που εισφέρθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εισφορά σε χρυσό αποτιμάται τώρα σε 1,33 δισ. ευρώ και λογίζεται ως απαίτηση της ΤτΕ από το Δημόσιο…

    Από την έκθεση της τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η ποσότητα του χρυσού αυξήθηκε κατά 24,4 χιλιάδες ουγγιές. Δηλαδή, περί τα 759 κιλά. Γεγονός που οφείλεται κατ’ εξοχήν στην απορρόφηση από την Τ.τ.Ε των εκτεταμένων πωλήσεων που έγιναν από πλευράς των ιδιωτών. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2019 η Τ.τ.Ε αγόρασε περίπου 93.000 χρυσές λίρες περισσότερες, από όσες η ίδια διέθεσε, καλύπτοντας την εξαιρετικά υποτονική ζήτηση.

    Πλέον τα διαθέσιμα της τράπεζας της Ελλάδος σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (ράβδους) όπως επίσης και χρυσές λίρες ανέρχονται σε 3.649.400 ουγγιές. Διαθέτει επίσης και άλλες 197.700 ουγγιές σε χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών και χρυσά νομίσματα.

    Η Τ.τ.Ε αναφέρει στην έκθεσή της ότι από τη συνολική αποτίμηση του χρυσού έχουν προκύψει κέρδη 4,678 δίς ευρώ. Αυτά τα κέρδη βεβαίως δεν λογίζονται ώς έσοδα, αλλά λειτουργούν ώς αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία. Υπαγόμενα φυσικά κάθε φορά στις αυξομειώσεις που δημιουργούνται από την άνοδο ή την πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στις διεθνείς αγορές. Σε κάθε περίπτωση το κόστος κτήσης του χρυσού υπολογίζεται για την Τ.τ.Ε στα 386 ευρώ ανά ουγγιά…

    Τα τελευταία χρόνια ορισμένες κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις θέσεις τους σε χρυσό. Η Ρωσία έχει αγοράσει 1.053,3 τόνους χρυσού την τελευταία 5ετία όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Στο ίδιο αυτό διάστημα η Κίνα έχει αποκτήσει 894,2 τόνους χρυσού, το Καζακστάν 190,2 και η Ινδία 67,9 τόνους.

    Στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης

    Αντίθετα, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν έχουν κάνει αγορές, ενώ σε ότι αφορά την Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου χρυσού δείχνουν ότι η Ελλάδα διέθετε τον εφετινό Ιανουάριο 113,5 τόνους χρυσού, χωρίς να υπολογίζεται στα αποθέματα ο χρυσός μη διεθνών προδιαγραφών. Τον Φεβρουάριο του 2015 η Ελλάδα ήταν στην 32η θέση με 112,4 τόνους χρυσού διεθνών προδιαγραφών.

    Πέραν τούτων και σχετικά πρόσφατα, ιδιαίτερη αίσθηση είχε δημιουργήσει η τάση επαναπατρισμού του χρυσού σε εθνικά θησαυροφυλάκια αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Τις κινήσεις αυτές ορισμένοι αναλυτές τις απέδωσαν σε λόγους ασφαλείας, μη εξαιρουμένου και του ενδεχομένου επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος…

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, καιρούς γίνονται πολλές συζητήσεις και αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνομωσίας για το πού βρίσκεται ο χρυσός της χώρας. Η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρυσός δεν είναι εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Όπως έχει τονιστεί, το 47% των αποθεμάτων φυλάσσεται εδώ στην Ελλάδα, το 29% είναι στην ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 4% είναι στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Με αυτές τις παραδοχές εκτιμάται ότι 56,2 τόνοι χρυσού φυλάσσονται στα θησαυροφυλάκια υψίστης ασφαλείας της Τραπέζης της Ελλάδος. Στις ΗΠΑ είναι 34,7 τόνοι, στην Αγγλία 23,9 τόνοι και στην Ελβετία άλλοι 4,8 τόνοι ελληνικού χρυσού. Οι υπόλοιποι 30,65 τόνοι είναι η απαίτηση της συνεισφοράς χρυσού στο ΔΝΤ.

    Μέχρι και το έτος 2000 η αποτίμηση του χρυσού γινόταν στο 65% της αγοραίας αξίας του. Αυτό άλλαξε από το 2001, οπότε και λαμβάνεται υπόψη το 100% της αξίας του χρυσού. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του Ευρώ «προίκισαν» την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Η ΤτΕ έδωσε στην ΕΚΤ 620.014,714 ουγγιές χρυσού που μαζί με τις άλλες απαιτήσεις εγγράφονται στους ισολογισμούς της.

    Tον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τιμόνι της οποίας ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, πουλήθηκαν 20 τόνοι χρυσού με τίμημα 207 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, δηλαδή σχεδόν 76% πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές. Αλλά τότε βέβαια οι εγχώριες συνθήκες και η περιρρέουσα διεθνής κατάσταση, δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα ανατρεπτικά ακολούθησαν και έφεραν το χρυσό σε πρώτο πλάνο.

    Τουλάχιστον σε ότι αφορά στα χρόνια του ευρώ, που μπήκε στη ζωή της χώρας στην αρχή του 2002, η αξία του χρυσού της Ελλάδος έχει αυξηθεί κατά 4,5 φορές. Ακολουθώντας φυσικά τη ραγδαία ανατίμηση του πολύτιμου μετάλλου. Ποσοτικά πάντως, το peak του χρυσού ήταν το 2002… Σε εκείνη τη χρονιά όμως έληξε ένα swap χρυσού/δολαρίου με συνέπεια να αυξηθεί και η αποτίμηση των ελληνικών διαθεσίμων.



    ΣΧΟΛΙΑ